Yaz dönemi hepimizin iple çektiği, uzun süre çalışıp artık bir tatili hakkettim diyerek yediklerimizden, uyku saatimize, fiziksel aktivitemize kadar her şeyin yüksek oranda değiştiği bir süreçtir. Havaların ısınması ve günlerin uzaması ile birlikte gün içinde alınan yiyecek içecek tüketimi artabilir. Özellikle meyve çeşitliliğinin artması ve porsiyon kontrolünün kaybedilmesi, ferahlatıcı olsun diye tüketilen enerji içeriği yüksek alkollü, alkolsüz içecek tüketiminin artması, gece sıcaklığın yüksek olması nedeniyle uyuyamama ve buna bağlı atıştırmalık tüketme gereği hissetme sonucu kilo artışı görülebilir.
Peki bu süreçte nasıl beslenmeliyiz bir uzman olarak tavsiyelerimi sizinle paylaşayım. Güne erken başlayanlardansanız erken yapılan bir kahvaltı sonrasında ihtiyaç duyuyorsanız öğlen yemeği yiyin. Kilo almamak için acıktığınız halde öğleni atlarsanız akşam daha fazla yemenize sebep olur. Güne geç başlayanlardansanız geç kahvaltı yapıp öğleni atlayabilirsiniz yada kahvaltıyı atlayıp öğlen yemeği ile güne başlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi geren şey son ana öğünün çok geç saate kalmaması gerekir. Hava kararmadan akşam öğününü sonlandırmak gerekir. Çünkü sindirim sisteminde işleyişi sağlayan enzim ve hormonlar gün ışığına duyarlıdır. İnsülin de bunlardan biridir, bu sebeple gece yenen yemek insülin direncine sebep olarak karın bölgenizde yağlanmaya sebep olur.
Yazın sıvı ihtiyacımız daha çok artmaktadır çünkü ter yoluyla da kaybettiğimiz sıvı miktarı artmaktadır. Bu yüzden vücutta sıvı kaybını arttıran çay, kahve, alkol, asitli içecek tüketimini azaltıp su miktarını arttırmak gerekir. Bu içecekleri tüketiyorsanız da her zamankinden daha fazla su tüketmenizi öneririm. Sebze ağırlıklı meyve de içeren (1/2 porsiyon) smoothieler alternatif içecek olarak tüketilebilir. Günde 2-2,5 litre su düzenli olarak içilmelidir. Su içmek için susamayı beklemeyip, her saat başı bir bardak olacak şekilde su içebilirsiniz.
Yaz meyveleri çok çeşitlidir ve her ne kadar vitamin kaynağı olsa da meyve de masum olmayan yiyeceklerden biridir. Güne 1-2 porsiyonu geçmeyecek kadar tüketebilirsiniz. Meyve sizi acıktırıyorsa yanına süt, yoğurt, badem, fındık gibi besinler ekleyerek tüketebilirsiniz. Yazın taze sıkılmış meyve, posa içeriği az olduğu için kan şekerini çok hızlı yükseltir, bu nedenle meyveyi meyve suyu şeklinde tüketmemenizi öneririm, hatta kabuklu yenilebilenleri kabuklu olarak tüketebilirsiniz.
Yaz deyince aklımıza ilk gelen dondurma olabilir evet şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya dondurma iyi bir seçenek olup haftada ikiyi geçmeyecek şekilde tüketilebilir.
Yazın değişen başka bir unsur uyku saatleri ve süresi olmaktadır. Çok geç saatlerde uyumak açlık hormonunuzun artmasına, tokluk hormonunuzun azalmasına sebep olur. Ayrıca geç uyumak stres hormonlarınızın yüksek olmasına sebep olur. Yoğun stres maruziyetiniz varsa sabah erken saatlerde yapılan yürüyüşün stres hormonu kortizolü düşürücü etkisi vardır.Haftada gün aşırı yapılan 45 dk lık yürüyüşler yada tatilde iseniz yüzmek, enerji alma verme dengesini sağlamak adına yapılabilir.