Günümüz dünya düzeninde çalışanların çoğunu gününün büyük bir kısmını iş ortamında geçiriyor. Doğru ofis tasarımı, çalışanların sağlığı, mutluluğu ve verimliliği üzerinde olumlu etkiler yaratırken, aynı zamanda şirketin başarısına da katkıda bulunabilir. İşverenlerin ve tasarımcıların, çalışanların geri bildirimlerini de dikkate alarak, işyeri ortamını sürekli olarak iyileştirmeleri önemlidir.

Tasarım ve mimarlık çalışmaları olan İç Mimarlık Ofisi “D’interiors” sahibi Didem Tan, işin inceliklerini anlattı. Doğru tasarlanmış bir ofisin çalışanların psikolojisinde verimlilik yaratacağını söyleyen Tan, tasarım hakkında ipuçları verdi. doğru şekilde tasarlanan bir ofisin çalışanların verimliliğini yaklaşık yüzde 25 kadar artırıyor. Çalışanların mutluluğu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu kabul ediliyor. Tan, ofis hakkında “Mekânların, kullandığımız eşyaların, mobilyaların renkleri insan psikolojisini hem olumlu hem de olumsuz yönde etkileme gücüne sahip. Biz tasarımlarımızda öncelikle renkler üzerinde çalışıyoruz. Sıcak, kullanışlı yaşam ve çalışma alanları yaratarak bir yandan çalışanların verimliliğini artırırken diğer yandan çalışanlar için bulundukları ofis ortamında aidiyet hissini yaratıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“RENKLER ODAKLANMA VE ÜRETKENLİĞİ ARTIRIR”

Çalışanlar için ofis ortamındaki konforun önemli olduğuna işaret eden Tan, “Bu yüzden, çalışanlar için ofis ortamı çok önemli. Araştırmalar, doğru şekilde tasarlanan bir ofisin çalışanların verimliliğini yaklaşık yüzde 25 kadar artırdığını ve çalışanların mutluluğu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Ofiste ergonomik mobilyaların kullanımı ve uygun renk tercihleri çalışanların odaklanması ve üretkenliğinin yanı sıra iş yerlerinin verimliliğini ve kârlılığını da yükseltebilir.” şeklinde konuştu.

RENKLERİN PSİKOLOJİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BÜYÜK

Renkler, ofis tasarımında ve iş yerindeki atmosferi önemli ölçüde etkiler. İnsanlar, farklı renkleri gördüklerinde bilinçaltı düzeyde çeşitli psikolojik ve duygusal tepkiler verirler. ABD’nin önde gelen mimarlık şirketlerinden Gensler’in araştırmasını örnek olarak sunan Didem Tan, “Bu araştırmaya göre, iyi tasarlanmış ofis ortamı toplam performansı artırıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 90’ı bu görüşü savunurken, yüzde 48’i de iyi tasarlanmış ofis ortamının onları daha fazla iş yerinde kalıp çalışmaya motive ettiğini belirtiyor. Mavi, sakinlik, huzur hissi yaratırken, yeşil doğayı hatırlatır, kişide rahatlama hissi uyandırır. Sarı ise enerji ve canlılık hissi verir. Canlı renkler enerji yükseltilirken, pastel tonları rahatlatıcı bir etkiye sahip. Ancak iç tasarımda önemli olan, çalışma ortamında bu renklerin hangi yoğunlukta ve hangi mobilyalarda kullanıldığıdır. Temel amaç seçilen renklerle çalışanlar için ferah, samimi ve huzurlu bir atmosfer yaratmak. Psikoloji, iç mimarlık ve tasarım ile iç içe geçmiş bulunuyor. Üretkenliğin karmaşıklığı ve çoklu faktörlü bir süreç olması nedeniyle, beynin birçok farklı bölgesi ve işlevi üretkenliğe katkıda bulunur. İç mekândaki tasarım ve renk seçimi üretkenlik sürecindeki en önemli unsurlardandır.” dedi.

“ERGONOMİK OFİS KOLTUKLARI ÖNEMLİ”

Mobilya seçiminin verimliliği etkilediğini söyleyen Tan, “COVID-19 salgını ile evden çalışma uygulamaları dünya genelinde artış gösterdi. Türkiye’de de pek çok şirket ve kurum salgın döneminde evden çalışma sistemini uyguladı. Salgının etkisiyle evden çalışmayı tercih eden kişi sayısı arttı, ancak ev ortamında çalışmak kişileri sosyal, fiziksel ve psikolojik açıdan olumsuz etkiledi. Böylece mobilya seçimi iş yerlerinde verimliliği etkileyen önemli bir faktör halini aldı. Çünkü rahat ve ergonomik ofis koltukları ve masaları, çalışanların konforunu sağlar ve uzun saatler boyunca rahat bir çalışma ortamı sunar.” değerlendirmesini yaptı.

“DÜZENLİ YERLEŞİM İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRIR”

İş yerindeki mobilyaların ve ekipmanların yerleşiminin, iş akışını kolaylaştırabildiğine veya zorlaştırabildiğine işaret eden Tan, sözlerini şöyle tamamladı: “Örneğin, bir çalışma alanında ihtiyaç duyulan malzemelerin ve ekipmanların kolayca erişilebilir olması, zaman kaybını azaltır ve çalışanların daha hızlı ve etkili bir şekilde çalışmalarını sağlar. Ayrıca, iş yerindeki düzenli bir yerleşim, iş arkadaşları arasındaki iletişimi kolaylaştırır ve iş birliğini teşvik eder. Bu açıdan, verimli çalışma ortamının sağlanması aynı zamanda çalışanın üretkenliğini de artırabilir.”

https://www.dinnteriors.com/

Muhabir: Umut Karakülah