Bartın’da iki mevsim bir arada görüntülendi Bartın’da iki mevsim bir arada görüntülendi

İnegöl ilçesinde, 140 bin dekar alanda meyve yetiştiren çiftçiler, son günlerde mevsim normallerinin altında seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle meyve ağaçlarını korumak amacıyla eski bir geleneksel yöntem kullanıyor. Bahçelerinde ateş yakarak, özellikle yeni çiçek açan meyve ağaçlarını soğuk hava ve zirai don olaylarından korumaya çalışan üreticiler, bu yöntemi yıllardır uyguluyorlar. Nisan ayında yaşanan soğuk hava ve kar yağışı, en çok meyve üreticilerini olumsuz etkileyerek büyük zararlara yol açtı.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, geçtiğimiz akşam yaşanan zirai don olayının, elma, armut, kiraz, ceviz ve şeftali gibi yeni çiçek açan meyve ağaçlarını ciddi şekilde etkilediğini belirterek, bu tür doğal afetlerin üreticiler için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Çelik, "Bugünlerde hava sıcaklığının daha da düşmesi bekleniyor. Bu nedenle bizler, eski bir gelenek olan ateş yakma yöntemini kullanarak, çiçek açan meyve ağaçlarımızı korumaya çalışıyoruz. Bunun dışında başka bir seçeneğimiz yok" dedi. Çelik, çiftçilerin 'Ne kurtarırsam kar' mantığıyla hareket ettiğini ve bu geleneksel yöntemin hayati önem taşıdığını söyledi. Ayrıca, "Eskiden saman yakılırdı, şimdi ise lastik yakılarak aynı amaç için kullanılıyor. Bu şekilde, yükselen duman ve alevler kimi zaman yangın alarmı vermiş gibi görünüyor. Çevredekiler yangın çıktığını sanıp, itfaiyeye haber verebiliyorlar" diye de ekledi.

Elma bahçesinde ateş yakarak çiçeklerini korumaya çalışan bahçe sahibi Ahmet Kocaçepel ise, "Geçtiğimiz akşam don nedeniyle büyük zarar gördük. Kalan çiçeklerimizi korumak için bu yöntemi uyguluyoruz. Ateş yakmak, aslında eski bir gelenektir. Diğer seçeneklerin neredeyse tamamı tükenmiş durumda" diyerek, yaşadıkları zorlukları dile getirdi.

Kaynak: DHA