Güncel

“Türk Musikisinin yaşatılması için STK’ler desteklemeli”

Abone Ol

KARDELEN UÇAK

Şef Tanzer Kartal, amatör koro gruplarının Türk musikisini yaşattığını söyleyerek grupların konser salonu bulamadığını ve sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti.

2019 yıllarında kurulan Anatolia Musiki Ateşi korosu, koronun şefliğini yapan Şef Tanzer Kartal tarafından kuruldu. Asıl amacı Türkiye genelindeki amatör koroların sosyal medya üzerinden gönüllü editörler ile haber ve tanıtımını yapmak olan koronun haber ajansı da var. Ayrıca bölgelerde amatör korolar oluşturan Anatolia Musiki Ateşi, başta Ankara olmak üzere Adana, Antalya ve İstanbul illerinde faaliyet gösteriyor. Anatolia Musiki Ateşi hedefinin 2025 yılına kadar Türkiye genelinde en az 20 amatör koroyla hizmet vererek insanları musikiye yönlendirmek olduğunu bildiren Şef Tanzer Kartal birçok planları olduğu söyledi. Kartal ilk hedeflerinin cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında 100 korist ile cumhuriyet konseri vermek olduğunu bildirdi.

Uzun yıllar amatör koroların içinde bulunan Tanzer Kartal, işin birçok zorluğu olduğunu bildirerek insanları musikiye teşvik etmek adına her türlü fedakarlığa da hazır olduğunu ifade etti. Konser vermenin zorluklarına da değinen Tanzer Kartal piyasada salon sıkıntısı yaşandığına ve salonların pahalı olduğuna işaret ederek çoğu amatör koroların bu sebepten dolayı konser vermediklerini üzülerek bildirdi.

“SAZLAR VE SALONLAR PAHALI”

Bütün amatör koroları bir araya topladıklarının bilgisini veren Kartal, “Örneğin, Samsun’da kaç tane koro var? Koroları hangi şefler çalıştırıyor? Bunları araştırdık. Her bölgede birer ikişer tane gönüllü editörlerimizle şehirlerdeki etkinlikleri -ki bu arkadaşlarımız aynı zamanda koro üyesidir- Anatolia Haber Ajansı’nda yayınlıyoruz. YouTube kanalı var yine Anatolia Musiki Ateşi’nin. Burada çok özel, böyle amatör olup da bir yandan çok özel sesler oluyor, onları yayınlıyoruz. Bunu neye karşılık olarak yapıyorsunuz derseniz hiçbir menfaat beklemiyoruz. İleriye yönelik herhangi bir menfaat sağlayacak çalışmamız yok. Tamamen amatör ruhla, sevgiyle, tutkuyla yapılıyor bu işler. Amacımız zaten musikimizin yaşaması, Türk musikisinin yaşaması, Türk musikisinin gelişmesi ve dünyaya tanıtılmasıdır. Bununla ilgili ilerleyen dönemlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak bir projemiz ve çalışmamız olacak, şu anda hazır. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü’ne bunu sunacağız. Zannediyorum ki memnuniyetle onaylanacaktır. Bu arada çeşitli firmalardan konserlerimize sponsor olmak isteyenler var. Çok fazla sponsor almıyoruz ama hani konseri ayakta tutmak adına girişimlerimiz oluyor. Sazlar ve salonlar şu sıralar hayli pahalı.” ifadelerini kullandı.

“AMATÖR GRUPLAR KONSER VERMEKTE ZORLANIYOR”

Konser yerlerinin az olması ve fiyatlarının fazla olmasının yaşadığı zorluklar arasında olduğunu ifade eden Kartal, “Ayrıca amatör gruplar konser salonu bulmakta zorlanıyor. Sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörlerin, kurum ve kuruluşları amatör koroları sponsor olarak desteklemeli. Konser vermekte zorlanıyor amatör korolar. Bugünün şartlarında bir konserin maliyeti çok fazla oluyor. Büyük markalar, bankalar, büyük sivil toplum kuruluşları amatör korolara sponsor olmalılar. Amatör korolar, Türk musikisinin unutulmaması, tanıtılması, sevdirilmesi için insanların da mücadele etmesi gerekiyor. İnsanlar bunu bir hobi gibi görmemeli. O yüzden koroda yer alan insanlar buna dikkat etmeli. Daha önce musiki ile ilgilenmemiş ve ses eğitimi almamış kişiler de koroya katılabilir elbette. İnsanlar önce dinleyici olarak başlıyor. Ardından yavaş yavaş derslerde aldıkları eğitimlerle kendilerini geliştirerek musikiye kazandırılabiliyorlar.” değerlendirmesini yaptı.

“KOROYA AİT HABER AJANSIMIZ DA VAR”

19 Mayıs’ta konserleri olduğunun bilgisini veren Kartal, “19 Mayıs özel bir konserimiz olmuştu. Anatolia Musiki Ateşi koromuzun ismi. Bu koronun kurucusu benim. Hem kurucusuyum hem de Ankara korosunun şefliğini yapıyorum. Aynı zamanda Ankara Kulübü Derneği’nin Türk Sanat Müziği koro şefiyim. Bizim Anatolia Musiki Ateşi koromuz Adana’da da var, Antalya’da da var, İstanbul’da da var. Aynı zamanda kısa adı AHA olan Anatolia Haber Ajansı’mız var. Genelde sosyal medya üzerinden devam ediyor. Türkiye’deki tüm amatör koroların haberlerini yapıyoruz, ücretsiz olarak reklamlarını yapıyoruz. Konserlerin videolarını yayınladığımız YouTube üzerinden devam ettiğimiz Anatolia Musiki Koro TV’miz var. Bu televizyonda yurt genelindeki amatör korolarının konserlerini yayınlıyoruz. Oradaki sesleri yayınlıyoruz, güzel sesleri bulup çıkarıyoruz. Hangi koro nerede çalışıyor, ne zaman konser veriyor bunların haberlerini oluşturuyoruz. 30 Ağustos 2019’da kurulan Anatolia Musiki Ateşi olarak Ankara’da 4. konserimizi vereceğiz. Adana Büyükşehir Belediyesi’nde 3. konserimizi verdik. Son konser 29 Ocak tarihindeydi. Geçtiğimiz hafta 30 Nisan’da Antalya Türk Halk Müziği konserimizi verdik. Orada da Şef Nureddin Dabağoğlu’dur. Bunlara ek yurt genelinde Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği özelinde korolar kuruyoruz. Mersin’de yeni bir koro kurma hazırlığımız var İzmir’de yeni bir koro kurulacak. İstanbul’da zaten halihazırda var, bu şekilde devam ediyoruz” dedi.

“SEYİRCİ VE KORİSTLER İÇ İÇE OLUYOR”

19 Mayıs’ın çok özel bir konser olduğunun savunan Kartal, “Çünkü, Atatürk’ün gençlere hediye ettiği bir bayram olduğu için özellikle bu tarihi seçtik. Bizim konserlerimiz kalabalık geçiyor, coşkulu geçiyor. Ankara’da hemen hemen en kalabalık, en büyük koroyuz. Sivil toplum kuruluşlarından, korolardan, koro şeflerinden, sanat camiasından katılımlar oluyor. Türk Sanat Müziği eserlerini ve birkaç tane de Atatürk’ün sevdiği eserleri seslendirdik. Bizim öne çıkan durumumuz da şu, bazı eserleri seyircilerimizle birlikte söylüyoruz. Seyirci ve koristler iç içe oluyor. Güzel bir ambiyans yakalıyoruz.” diye konuştu.