Sözde çevreci firmalar çevre, doğa ve iklim dostu mu?YouTube’de “Tükenmez Kelâm” kanalımda da ele aldığım konuyu...
Sözde çevreci firmalar çevre, doğa ve iklim dostu mu?
YouTube’de “Tükenmez Kelâm” kanalımda da ele aldığım konuyu köşeme de taşımak istedim.
Son zamanlarda dev firmaların birçok mecralarda yaptıkları göz boyayan “Çevre dostu projelerle” halkı manipüle etmelerini ele almak istiyorum.
“Yeşil parlaklık olarak da adlandırılan yeşil yıkama bir kuruluşun ürünlerinin, amaçlarının ve politikalarının çevre dostu olduğuna tüketiciyi ikna etmek için, yeşil pazarlamayı aldatıcı bir şekilde kullandığı bir pazarlama şekli” diye tanımlamak mümkün.
Greenwashing WOKE olarak Oxford sözlüklerinde yer alan kavram, çevreye karşı duyarlılık gösteriyormuş gibi toplumsal bir imaj yaratmak isteyen kurumların yaptıkları yanlış ve yanıltıcı bilgilendirme olarak tanımlandı.
Diğer bir ifadeyle yeşil aklama, en basit haliyle bir kuruluşun çevreye duyarlı mal ve hizmet temin ettiği noktasında yanıltıcı beyanlar ile kamuoyunda dezenformasyon yaratması olarak karşımıza çıkıyor.
Dev markaların çevreye duyarlılığı “moda” haline gelerek PR çalışmalarında kullanılması aşikar.
İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen 2021 birleşmiş milletler iklim değişikliği konferansında (COP26) fosil yakıt lobilerinin damga vurmasını sert eleştirdiler ve kop 26’yı yeşil yıkama festivali diye nitelendirdiler böylece iklim krizinin en tartışmalı konularından yeşil yıkama yeniden gündem oldu.
Yeşil yıkama, yeşil göz boyama, aklama, yeşil badana veya yeşil cila (Greenwashing) diye de anılan bu kavram iklim krizinde rol oynayan, başta fosil yakıt endüstrisine ve mobilya (IKEA) ve tekstil (H&M) sektörüne mensup büyük firmaların aldatıcı pazarlama teknikleri ile kendilerini doğa dostu gibi lanse etmesi anlamını taşıyor.
Karbon ayak izi propagandası ; BP iklim krizini bireysel önlemleri indirgedi. Karbon ayak izi her bireyin enerji tüketimi veya satın aldığı her türlü ürün neticesinde atmosfere yayılmasına neden olduğu karbon miktarını temsil etmektedir. Buna eleştirel Yaklaşan kesimlerce petrol ve gaz üreticilerinin söz konusu propaganda aracılığıyla sorumluluğun tüketicilere yıkmaya ve bireysel önlemlere indirgemeye çalıştığını savunuyor.
Aktivistler Shell limanında “yeşil yıkamadan vazgeç” protestosuyla firmanın başlattığı çevreci reklam kampanyasını ve Ukrayna ormanlarını yok ederek ormansızlaşma nedeniyle IKEA’yı protesto ettiler. Mckenzie (McKensey Company) Araştırma Firması Z Kuşağı tüketici satın alma kararları davranışlarında yeşil yıkamaya karşı duyarlı olduğunu açıkladı. Peki, yeşil yıkama yani aklama olarak tanımlanan bu aldatıcı ve manipülasyonu nasıl fark edebiliriz? Bilim okumayla fark edilecektir.