Sıcak Kemoterapi (HIPEC)

HIPEC (Hipertermik Intraperitoneal Kemoterapi), kemoterapi ilaçlarının ısıtılmış bir solüsyon halinde karın boşluğuna verildiği bir tedavi yöntemidir. Sıcak kemoterapi olarak da bilinmektedir. Sindirim sistemi kanserleri, apandisit, kalın bağırsak kanserleri, mide kanserleri ve yumurtalık kanserleri tedavisinde uygulanabilmektedir. Karın boşluğuna yayılmış kanserlerle savaşmak için tasarlanmış yeni nesil bir tedavidir. HIPEC, kanser hücrelerini doğrudan hedeflediği ve ilaçların daha yüksek sıcaklıkta daha etkili olduğu için diğer kemoterapi yöntemlerinden farklıdır.


HIPEC prosedürü birkaç adımdan oluşmaktadır. Cerrahi: HIPEC, karın boşluğu içindeki mikroskobik kanser hücrelerini öldürmek için yüksek doz kemoterapi kullanarak çalışır. Prosedür, kanser cerrahisi ile birlikte gerçekleştirilir. Öncelikle, hastanın karın bölgesi açılır ve kanserli tümörlerin çıkarılması için cerrahi müdahale yapılır. Bu adım, genellikle "sitoreduktif cerrahi" olarak adlandırılır ve kanserli bölgenin mümkün olduğunca temizlenmesini hedefler. Kanserli doku temizlendikten sonra hasta anestezi altındayken karın içerisine özel bölgelere 4 adet HIPEC kateteri yerleştirilir. Bu kateterlerden ikisi uygulanacak kemoterapi ilaçlarının karın içine verilmesini sağlayan giriş kateterleri, diğer ikisi ise ilaçların karından çıktıktan sonra tekrar HIPEC cihazına yollanmasını sağlayan çıkış kateterleridir.


Isıtma: Kanser ilaçları ısıtılarak karın içine verilir ve cihazlar yardımıyla karın içinde dağıtılır. İşlem süresince 60-90 dakika boyunca ilaç ısısının ortalama 42 derecede tutulması önemlidir. Sıcak olduğunda kemoterapi dokuya daha derinden nüfuz eder ve ulaşabileceği kanser hücrelerinin sayısı artar. Uygulanış yöntemi eşit dağılımı sağlar. Isının kendisi de antitümör etkiye sahiptir.

Dolaşım: Isıtılmış kemoterapi ilaçları, bir solüsyon halinde karın boşluğuna verilir. Bu, kanser hücrelerini doğrudan etkilemek ve yayılmasını engellemek için yapılan bir tedavidir. İlaçlar belirli bir süre boyunca karın boşluğunda dolaşır ve kanser hücrelerini hedefler. HIPEC için kullanılan spesifik kemoterapi türü, tedavi edilen kanser türüne göre değişir.


Drenaj (Süzme): Kemoterapi ilaçlarının yeterli bir süre karın boşluğunda kalması sağlandıktan sonra ilaçlar karın bölgesinden boşaltılır. Karın boşluğu iyice yıkanır ve fazla ilaçlarla diğer sıvılar süzülerek uzaklaştırılır.


HIPEC yönteminin önemli faydalarından biri, vücudun geri kalanına minimum kemoterapi maruziyeti ile ihtiyaç duyan bölgeye yüksek dozda kemoterapi verilmesine izin vermesidir. Bu, saç dökülmesi, ishal ve ağız yaraları gibi kemoterapinin tipik yan etkilerinden sıklıkla kaçınılabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, HIPEC ile ilişkili yan etkiler de olabilir. Bu prosedürde en iyi etkiyi elde etmek için, kemoterapi ilaçları çıkarılmadan önce yaklaşık 90 dakika karın boşluğunda bırakılır. Bu süre içinde, ilacın bir kısmı vücut tarafından emilir. Bu, kan dolaşımındaki beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısını azaltarak kişiyi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirme etkisine sahip olabilir.


HIPEC çok hassas bir uygulama olduğundan işlem tam donanımlı koşullarda, tecrübeli ve uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilmelidir.
Sağlıklı günler dileğiyle…