Ekonomi

Resesyon nedir? Ekonomide resesyona girmek ne demek, resesyona girilirse ne olur?

Abone Ol

Almanya ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 0,3 daralarak resesyona girdi. Almanya ekonomisi yüzde 0,5 ile 2022’nin son çeyreğinde de daralmıştı. Bir ülke ekonomisi art arda iki çeyrek daraldığında resesyona girmiş kabul ediliyor. Peki, Resesyon nedir? Ekonomide resesyona girmek ne demek, resesyona girilirse ne olur?

Almanya ekonomisi 2023’te geçen yılın ilk çeyreğine göre hafif daralarak resesyona girdi. Almanya istatistik ofisinin verilerine göre enflasyon ve takvim etkisinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) birinci çeyrekte yüzde 0,3 daraldı. Peki, Resesyon nedir? Ekonomide resesyona girmek ne demek, resesyona girilirse ne olur?

RESESYON NE DEMEK, RESESYONA GİRMEK NE DEMEK?

Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir.

RESESYON OLURSA NE OLUR?

Resesyon ekonomik alanında duraklama dönemleri için kullanılan ifadedir. Bu dönemlerde toplam üretim miktarında gerileme olur. Bununla birlikte, işsizlik artar ve milli gelir düşer. Resesyon sonucunda ülkelerin ekonomik şartlarında negatif değişimler yaşanır.

Genelde resesyon durumlarında kamu harcamaları aynı düzeyde bırakılır ve vergilerde azaltmaya gidilir. Vergileri azaltma politikasının etkinliği için verginin konusunun geniş olması gerekir ki vergi indirimlerinden daha çok kişi istifade ederek, kullanılabilir gelir artarak kişilerin tüketim ve yatırım harcamalarında artış sağlanabilecektir.

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşaması anlamına gelmektedir.

ÜLKELER NEDEN RESESYONA GİRER?

  • Ekonomik büyüme nüfus artış hızının altına inmesi durumunda
  • Kişi başına düşen milli gelirin durağan hale gelmesi ve gerilemesi durumunda.

İşsizliğin artmasında

Ekonomik faaliyetlerin durağan hale gelmesi ve gerilemesi ile

Üretim faaliyetlerinin düşmesinden dolayı.