Bitlis

Paralimpik tekvandocu Nurcihan Ekinci Gül’ün hedefi 2028 Los Angeles

ABD’de düzenlenen US Open Para Taekwondo Championship’te bronz madalya kazanan Bitlisli paralimpik tekvandocu Nurcihan Ekinci Gül, hedefinin 2028 Los Angeles Paralimpik Oyunları’nda Türkiye’ye madalya kazandırmak olduğunu söyledi.

Abone Ol

ABD’de düzenlenen US Open Para Taekwondo Championship’te bronz madalya kazanan Bitlisli paralimpik tekvandocu Nurcihan Ekinci Gül, kariyerinde yeni hedefler belirledi. Başarılı sporcu, 2028’de gerçekleştirilecek 2028 Los Angeles Paralimpik Oyunları’nda Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ederek madalya kazanmak istediğini ifade etti.

Küçük yaşta geçirdiği bir kaza sonucu sol kolunu kaybeden Gül, öğretmeninin yönlendirmesiyle başladığı tekvando sayesinde ulusal ve uluslararası birçok başarı elde etti. Azmi ve kararlılığıyla dikkat çeken sporcu, kazandığı derecelerle hem ailesine hem de ülkesine gurur yaşatıyor.

Sporla hayatı değişti

Tekvandoya 12 yıl önce başladığını belirten Nurcihan Ekinci Gül, sporun hayatında büyük bir dönüşüm yarattığını söyledi. Engelli bireylerin çoğu zaman toplumda geri planda kaldığını ifade eden Gül, spora başladıktan sonra özgüveninin arttığını ve hayata bakışının değiştiğini dile getirdi.

Gül, “Spora başlamadan önce kendi engelimle adeta saklambaç oynuyordum. Tekvandoya başladıktan sonra özgüvenim arttı ve yeni bir hayat felsefesi kazandım. İnsanlara ve özellikle kız çocuklarına örnek olmak, onlara cesaret vermek istiyorum” dedi.

Kız çocuklarına örnek olmak istiyor

Bulunduğu spor salonunda yaklaşık 300 sporcu olduğunu belirten Gül, bunların büyük bölümünü kız çocuklarının oluşturduğunu söyledi. Kadınların ve kız çocuklarının sporla daha güçlü bir şekilde toplumda yer alabileceğine inandığını vurgulayan sporcu, gençlere ilham olmak istediğini ifade etti.

“Salonumuzda yaklaşık 300 sporcu var ve bunların 200’ü kız çocuklarından oluşuyor. Bu coğrafyada kadın ve kız çocuğu olmak zor. Ben de bu zorlukları yaşadım. Kız çocuklarına öncülük etmek ve onlara sosyal alanlar oluşturmak istiyorum” diye konuştu.

Hedef Turkish Open ve paralimpik oyunları

Başarılı sporcu, gelecek hafta Antalya’da düzenlenecek Turkish Open Taekwondo Tournament için hazırlıklarını sürdürdüğünü söyledi. Dünya sıralamasında iyi bir noktada bulunduğunu belirten Gül, bu seviyeyi koruyarak ikinci kez paralimpik oyunlara katılmayı hedeflediğini ifade etti.

Gül, “Şu anda dünya sıralamasında iyi bir noktadayım. Bu seviyeyi koruyabilirsem ikinci kez olimpiyat deneyimi yaşayacağım. İnşallah bu sefer olimpiyat madalyası kazanmak istiyorum” dedi.

Bitlis’te 300 sporcu yetiştiriliyor

Milli takım ve tekvando antrenörü Sezer Köksal ise Bitlis’te yaklaşık 12 yıldır görev yaptığını belirterek, kentte 300 sporcu yetiştirdiklerini söyledi. Köksal, sporcuların 200’ünün kızlardan oluştuğunu ve üç paralimpik sporcu ile çalıştıklarını ifade etti.

Köksal, Nurcihan Ekinci Gül’ün 2024 Paris Paralimpik Oyunları’na katılarak Bitlis’in ilk olimpiyat sporcusu olduğunu hatırlatarak, “Nurcihan dünya ikincisi ve Avrupa şampiyonu bir sporcu. Amerika’daki turnuvada da finali kıl payı kaçırarak üçüncü oldu. Hedefimiz onu 2028 Los Angeles Paralimpik Oyunları’na hazırlamak” dedi.

Antrenör Köksal ayrıca genç sporcu Hamza Tarhan’ın da gelecek vadettiğini belirterek, hem 2028 hem de 2032 olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil edecek sporcular yetiştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.