GONCAGÜL KONAŞ

Orta Amerika’nın gizli hazinelerinden biri olarak adlandırılan Panama ve bu unvanın en önemli simgelerinden biri Panama Kanalı. Sadece bir su yolu olarak değil, aynı zamanda ülkenin ekonomik kalkınmasında kilit bir rol oynayan bu mühendislik harikası, kültürel mirasıyla da bütünleşiyor.

Orta Amerika’nın incisi Panama, ATO Congresium’da düzenlenen “6. TravelExpo Ankara 6. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı”na katıldı. Etkinlikler kapsamında fuara iştirak eden Panama Büyükelçisi Mariela Sagel gazetemize konuştu.

“ İSTANBUL’DAN PANAMA’YA DİREK UÇUŞLAR VAR”

Panama açısından Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu belirten Sagel, İstanbul’dan Panama’ya direk uçuşların olduğunu söyledi. Ticaret anlamında da Türkiye ile Panama arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğuna vurgu yapan Büyükelçi, hükümetler arasında doğrudan bir ilişki olmasına rağmen Panama Büyükelçiliği ile Türkiye Büyükelçiliği arasında direk bir bağlantının olmadığının altını çizdi.

“PANAMA’NIN REFAH SEVİYESİ YÜKSEK”

İki ülkeyi coğrafi ve ekonomik anlamda karşılaştıran Mariela Sagel “Panama’nın Türkiye’ye benzediği noktalardan biri okyanusları birbirine bağlaması ve denizlerin ortasında bulunması. Panama kanalı, Atlantik Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlıyor. Farklılıklarını ele alacak olursak; Türkiye ile Panama arasındaki en büyük fark popülasyon farkı. Panama’nın nüfusu Ankara’nın nüfusu kadar fakat buna rağmen Panama şu an o bölgedeki en iyi ekonomiye sahip, refah seviyesi yüksek ve gelişmeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“YAPILAN ANLAŞMA MİRASI KORUDU”

Dünyanın yedi harikasından biri olan Panama kanalının geçmişini kısaca ele alan Sagel “Panama İspanya’dan bağımsızlığını kazandı, daha sonra İspanya’dan kopup Kolombiya’ya katıldı. Dünyanın yedi harikasından biri olan Panama Kanalı, zaten panamanın en büyük kültürel mirasıdır. Panama Kanalı’nın yapılan bir anlaşmayla Panamalılara geri kazandırılmış olması da bu mirasın korunmasını sağladı.” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Haber Merkezi