İSMAİL YİĞİTCAN KÖYÜSTÜ

SAVDES-SEN (Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, emekli ve memur maaşlarına yapılan zammın enflasyon rakamları altında eridiğini belirterek, açıklanan zam oranlarının insanlığa yaraşır olmadığını vurguladı. Yaptığı açıklamada, refah payının yanı sıra taleplerinin de yerine getirilmesi adına çağrıda bulundu.

“BUNLAR YETERLİ RAKAM DEĞİLDİR”

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamının yetersiz olduğunu belirten Cengiz, “Açıklanan enflasyon rakamı yıl sonu itibarıyla %44,38 olarak duyuruldu. Aralık ayı için ise %1,03 tüketici fiyat endeksi açıklandı. Buna göre memurlarımıza %5,54 oranında bir enflasyon farkı ifade edildi. Toplu sözleşmede Ocak ayı için belirlenmiş olan %6'lık oran da eklenince, memur ve emekliler için %11,54 oranında bir maaş artışı öngörüldü. Ancak piyasaya baktığımızda, ENAG'ın açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon oranı %83 civarındadır. Kira fiyatları %58 oranında artarken, asgari ücret %30 seviyesinde kalmıştır. Bu, yeterli bir rakam değildir. Dolayısıyla memurlar için öngörülen %11,54’lük artışın hiçbir anlam ifade etmediğini görüyoruz. Bu durum, tüm memurlarımızı büyük bir beklentiye sevk etti.” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİK BÜYÜME İÇİNDE MEMURLARIN PAYI KÜÇÜLÜYOR”

Memur ve emekli maaşlarının zam yapılıyormuş gibi görünse de yetersiz kaldığını vurgulayan Cengiz, “Ülkemizde ekonomik büyüme yaşandığı ifade ediliyor. Ancak memurların ve emeklilerin maaşlarına bakıldığında, hep açıklanan enflasyon kadar bir artış yapıldığını görüyoruz. TÜİK'in açıkladığı gerçekleşen enflasyon rakamı kadar bir fark veriliyor, fakat zam yapılmıyor. Bu durum, ekonomik büyüme içinde memurların payının küçülmesine ve giderek fakirleşmesine yol açıyor. Maaşlarımızda bir artış varmış gibi görünse de bu sadece enflasyon kadar bir düzeltmeden ibaret.” dedi.

“REFAH PAYI TALEP EDİYORUZ”

Memurlar ve emekliler adına taleplerde bulunan ve bu taleplerin gerçekleştirilmediği taktirde halk olarak fakirleşmeye devam edileceğini vurgulayan Cengiz, “Yeniden değerleme oranı olan %43,93’ün altında olmamak kaydıyla bir refah payı talep ediyoruz. Bu sağlanmadığı takdirde fakirleşmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 3600 Ek Gösterge sözünü bir an önce yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu, emeklilerimiz için de bir rahatlama sağlayacaktır. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan memurların geçim zorluğunu giderecek bir tazminat düzenlemesi istiyoruz.” diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çağrıda bulundu.

“BİR MEMURUN ŞU AN ALDIĞI MAAŞLA BİLE GEÇİNEMİYOR”

Cengiz, emekli ve memurun güncel maaşlarıyla bile zor geçindiklerini, emekli olduklarında mevcut zamla geçinemeyeceklerine dikkat çekti. Cengiz, “Bir memurun şu an aldığı maaşla bile geçinemediğini görüyoruz. Emekli olduğunda bu maaş %45-50 oranında azalıyor. Örneğin, şu anda 45 bin lira maaş alan bir memur emekli olduğunda 20-22 bin lira arasında bir maaş alacak. Bu, zaten geçinemeyen bir memurun daha da zor durumda kalması anlamına geliyor.” şeklinde vurguda bulundu.

2024 yılında dizi-film sektöründe 602 milyon dolarlık ihracat 2024 yılında dizi-film sektöründe 602 milyon dolarlık ihracat

“NE BİR EV NE DE BİR ARABA ALABİLECEK DURUMDAYIZ”

Cengiz, bugüne kadar yaptıkları eylemlerde tüm memurların sesi olmayı gaye edindiklerini söyledi.  Cengiz, “Ekonomik büyüklük varken, bizim payımız küçülmektedir.” diyerek enflasyon rakamlarının yanında maaşlara yapılan zam oranlarının yetersizliğinden bahsederek, “Maaşlarımızla veya emekli olduğumuzda aldığımız ikramiyelerle ne bir ev ne de bir araba alabilecek durumdayız. Bu nedenle beklentimiz bir refah payıdır.  3 Ocak’ta Maliye Bakanlığı önünde yaptığımız basın açıklamasında taleplerimizi dile getirdik. Bu beklentiler sadece bizim değil, tüm memurların ortak beklentisidir.” diyerek sözlerini noktaladı.

Muhabir: İ. Yiğitcan Köyüstü