Uluslararası endeks sağlayıcısı MSCI, Türkiye hisse senedi piyasasına yönelik yeni bir karar açıkladı. MSCI tarafından 15 Ekim 2026 tarihinde yayımlanan duyuruda, Türk hisse senetlerine ilişkin belirli endeks değişikliklerinin ikinci bir duyuruya kadar geçici olarak durdurulacağı belirtildi.

MSCI’nin 2026 Piyasa Sınıflandırma İncelemesi kapsamında yaptığı değerlendirmede, kurumsal yatırımcıların Türkiye’deki bazı küçük ölçekli halka açık şirketlerle yakın ilişkili fonların sahip olduğu paylar üzerinden gerçekleştirilebilecek olası koordineli işlemlere ilişkin ciddi endişeler dile getirildi. Açıklamada, bu tür işlemlerin hisse senetlerinin serbest dolaşım oranlarına ilişkin hesaplamaların güvenilirliğini ve piyasa bütünlüğünü olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekildi.

Hangi endeks değişiklikleri durduruldu?

MSCI’nin aldığı karar kapsamında, Türk hisse senetlerinin Yabancı Dahil Etme Faktörü (FIF) veya hisse sayısında yapılacak artışlar uygulanmayacak. Ayrıca MSCI Türkiye Yatırım Yapılabilir Piyasa Endeksi’ne (IMI) yeni hisse eklenmeyecek ve şirketlerin büyüklük gruplarına göre oluşturulan endeksler arasında üst kategoriye geçişler gerçekleştirilmeyecek.

Kararın, endeks incelemeleri veya şirketlerin kurumsal işlemleri sonucunda ortaya çıkabilecek belirli değişiklikleri kapsadığı belirtildi. MSCI, söz konusu uygulamanın geçici olduğunu ve ikinci bir duyuruya kadar yürürlükte kalacağını bildirdi.

MSCI’den düzenleme ve denetim vurgusu

MSCI açıklamasında, Türkiye’de serbest dolaşım oranlarının daha güvenilir biçimde belirlenebilmesi için atılan adımların yeterliliğinin değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Türk yetkililerin, gerçek faydalanıcısı zaten serbest dolaşım dışında tutulan fon paylarının da bu kapsamda değerlendirilmesini sağlayan bir çerçeve oluşturduğu belirtildi. Ancak MSCI, alınan ilk önlemlerin yanı sıra koordineli işlemlere karşı etkili ve sürdürülebilir denetim mekanizmalarının uygulanmasını, şirketlerin sahiplik yapılarının ayrıntılı ve zamanında açıklanmasını istedi.

Açıklamada, düzenlemelerin piyasa genelinde tutarlı biçimde uygulanması ve serbest dolaşım oranlarının bağımsız olarak doğrulanabilmesini sağlayacak şeffaf standartların oluşturulması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’nin piyasa statüsü değişebilir

MSCI, Türkiye hisse senedi piyasasındaki düzenlemelerin ve denetim önlemlerinin etkinliğini yakından izlemeyi sürdüreceğini bildirdi. Açıklamaya göre, Haziran 2027’ye kadar yeterli ilerleme sağlandığına ilişkin somut gelişmeler görülmemesi halinde Türkiye’nin mevcut piyasa sınıflandırmasının değiştirilmesi seçeneği değerlendirilebilecek.

Bu kapsamda Türkiye’nin “Gelişmekte Olan Piyasa” statüsünden “Sınır Piyasa” veya “Bağımsız Piyasa” statüsüne geçirilmesine yönelik bir danışma süreci başlatılması gündeme gelebilecek. Türkiye’nin piyasa sınıflandırmasının yeniden değerlendirilmesinin ise MSCI’nin 2027 Yıllık Piyasa Sınıflandırma İncelemesi kapsamında ele alınacağı belirtildi.

Yavaş'tan Halk TV tepkisi
Yavaş'tan Halk TV tepkisi
İçeriği Görüntüle

MSCI nedir?

MSCI, açılımıyla Morgan Stanley Capital International, dünya genelindeki hisse senedi piyasalarını ve diğer yatırım varlıklarını izlemek amacıyla endeksler hazırlayan uluslararası bir finansal veri ve endeks sağlayıcısıdır. Şirketin oluşturduğu endeksler, küresel yatırımcılar tarafından ülkelerin ve şirketlerin piyasa performansını değerlendirmek, portföyleri karşılaştırmak ve yatırım kararlarını şekillendirmek amacıyla kullanılıyor.

MSCI’nin ülke endeksleri, uluslararası yatırım fonlarının hangi piyasalara ve şirketlere ne ölçüde yatırım yapacağını belirlemesinde önemli bir referans niteliği taşıyor. Bu nedenle Türkiye’nin MSCI endekslerindeki ağırlığı, sınıflandırması ve endekslere dahil edilen şirketler üzerinde yapılan değişiklikler, uluslararası yatırımcıların Türkiye piyasasına yönelik değerlendirmeleri açısından önem taşıyor.

Türkiye, MSCI tarafından “Gelişmekte Olan Piyasa” kategorisinde sınıflandırılıyor. Bu statünün değiştirilmesi halinde Türkiye’yi izleyen bazı uluslararası fonların yatırım stratejileri ve portföy dağılımları etkilenebilecek. Ancak olası etkinin boyutu, alınacak kararların kapsamına ve ilgili fonların yatırım politikalarına bağlı olacak.

Muhabir: Haber Merkezi