MİDE BALONU TEHLİKELİ Mİ?

Abone Ol

Büyük şehirlerde yaşamanın en büyük dezavantajlarından biri, yoğun iş hayatı ve günlük koşuşturmalar nedeniyle düzensiz beslenmek zorunda kalmanız. Hemen hemen herkes sabahları kahvaltısını ayakta atıştırıyor, gündüz tabağındaki besinleri hızla tüketiyor, akşam öğününü de neredeyse yatma vaktine yakın yiyebiliyor. Bunun faturasını da hızla aldığınız kilolar ile ödemek zorunda kalıyor.

Fazla kilolarınızdan kurtulup fit bir vücuda sahip olabilmeniz için çeşitli yollara başvuruyor. Kimi spor salonlarına koşuyor, kimi de diyetlere başlıyor.

Kimileri aşırı kiloları nedeniyle bıçak altına yatarak midesini küçültme yoluna gidiyorlar.  Bu ameliyat birçok kişide riskler oluşturuyor.

Mide Balonunun Zararları Nelerdir?

 Kimileri ise mide balonu yaptırıyor., Mide balonu cerrahi bir operasyon gerektirmeden kilo vermek uygulanan tıbbi bir işlemdir. Yutulabilir veya endoskopik yöntemlerle mideye yerleştirilen mide balonu, insanlarda tokluk hissi yaratarak daha az yemek yeme ihtiyacı hissettirir ve bu şekilde kilo kaybı yaşanmasını hedefler.

Peki, mide balonunun zararları nelerdir? Olası yan etkileri nelerdir? gibi soruları da uzman doktorlarımızdan aldığımız değerli bilgiler doğrultusunda anlatmaya çalışacağım.

Yan Etkileri Nelerdir?

Mide balonu işlemi cerrahi bir operasyon olmadığı için çok büyük yan etkileri bulunmamaktadır. Uzman bir doktor tarafından gerekli kontroller yapılıp dikkatlice uygulandığı sürece yaşanabilecek risk oldukça azdır. Balon yutularak veya endoskopik yöntemlerle mideye yerleştirildikten sonra ortalama 20-25 dakika süren bu işlem tamamlanır. Oldukça kısa ve az risk bulunduran bu müdahale, yapılan her tıbbi müdahalede olduğu gibi çok nadir de olsa bazı yan etkiler yaşanabilir.

Mide Bulantısı

Mide bulantısı, mide balonu yerleştirildikten sonra sık yaşanabilen oldukça doğar, normal karşılanması gereken bir durumdur. Vücut, mide balonunu yabancı bir cisim olarak algıladığı için ilk birkaç gün bağışıklık sistemini uyarır ve bu mide bulantısına, bazen de kusmaya sebep olur. Bazı kişilerde bu süre birkaç gün daha uzasa da genelde 2-3 gün içinde mide bulantısı geçecektir.

Halsizlik

Mide balonu, daha az porsiyonlar yemenize neden olacağından dolayı ilk birkaç gün beslenmeniz vücudunuz için yeterli gelmeyebilir. Bu sebeple ilk günlerde halsiz hissetmeniz son derece normaldir. Beden yeni beslenme düzenine alıştıkça bu durum geçecektir.

Karın Ağrısı

Mide balonunun sık karşılaşılan başka bir yan etkisi de karın ağrısıdır. Bu ağrı vücudun balona alışana kadar verdiği tepkilerden biridir ve oldukça doğaldır. Birkaç gün içinde geçecektir. Karın ağrısına ek olarak bazı hastalarda ilk günlerde hazımsızlık problemleri de görülebilir.

Kanama Riskleri

Bütün tıbbi işlemlerde yaşanması mümkün olan kanama riski, cerrahi bir operasyon olmadığından dolayı mide balonu operasyonunda çok nadir rastlanan bir durumdur. Mide balona inerken, yerleştirilirken kısacası işlem tamamlanana kadar çok dikkatli ve yavaş hareketler yapılmalıdır. Ani bir hareket sonucu zedelenmeler meydana gelebilir ve kanama yaşanabilir. Fakat bu kanama genellikle ciddi bir durum değildir ve ufak ek tedaviler ile düzeltilir.

Mutlaka doktorunuza danışın!

 Mide balonu ameliyatı dahil olmak üzere yaptırmayı düşündüğünüz cerrahi olan ve cerrahi olamayan bütün tıbbi operasyonlar öncesinde mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Sağlık geçmişiniz, yaşınız, kilonuz, hassasiyetleriniz gibi herkeste farklılık gösteren bütün özellikler değerlendirilerek size uygun bir işlem önerilecektir.