Eğitim

MEB’in kitapları yetersiz mi?

Abone Ol

Samet Eker / Zafer Gazetesi

2003 yılında Millî Eğitim Bakanlığının ücretsiz ders kitabı uygulamasına geçmesi ve 2023- 2024 eğitim öğretim yılının açılması ile beraber 192 milyon ders kitabı dağıtması ile beraber toplamda 4 milyar 138 milyon kitap dağıtmış olacak. Uygulamanın sosyal devlet anlayışı yönünden iyi olmasına karşı peki bu kitaplar yeterli mi? Öğretmenler ek kaynak istiyor mu?

EĞİTİMDE GEÇMİŞE Mİ DÖNÜYORUZ?

2003 yılından önce veliler bütün ders kitaplarını kendileri tedarik etmek zorunda kalıyorlardı. Millî Eğitim Bakanlığının aldığı karar kapsamında uygulamaya konulan ücretsiz ders kitabı ve yardımcı kaynak dağıtımı günümüze kadar gelen sosyal devlet anlayışının en güzel örneklerinden biri ama bu kitaplar ne kadar faydalı ya da bu ücretsiz dağıtılan kitaplar yeterli geliyor mu? Gelmiyorsa öğretmen tarafından istenilen kitapların maliyetleri ne kadar tutuyor? Özel öğretim kurumlarının kitap maliyetlerini söylemeye dahi gerek yok çünkü 2003 yılında bu yana kamu okullarından ziyade özel eğitim kurumu oranının artması burada tekelleşmeye sebep oldu. Bu konuda eğitim öğretimin kanayan bir yarası olarak devam edecek. Bütçeye yükler bindiren ama sosyal devlet anlayışının gerekliliği olan okul kitaplarının içleri mi boşaltıldı yoksa okul yönetiminde olanların veya öğretmenlerin bu konuda anlaşmaları mı var? Bir yandan özel eğitim kurumlarının fahiş fiyat artışları ile binlerce lira istedikleri kitap masrafları ile beraber geçmişe bir dönüş mü yaşanıyor?

MEB’İN DUR DEMESİ LAZIM

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin velileri ile konuştuğumuzda hepsinin hemen hemen söylediği şey aynı oluyor. Söyledikleri ne diyecek olursanız ise “Okulun ilk gününden itibaren öğretmenlerin hemen hemen hepsi ek kaynak istemesi veya MEB’in verdiği kitapların yetersizliği” oluyor. Yıllar geçtikçe eğitim sistemi içerisinde birçok dinamik değişmekte ve günün şartlarına göre uyum sağlamaya çalışıyor fakat eğitim sistemi içerisindeki öğretmen veya MEB’in verdiği kitaplar, bu değişimi karşılıyor mu? Özel eğitim kurumlarının daha doğrusu bina okul sistemlerinin bu denli artmasındaki temel sebeplerden biri yetersizlik mi? Eğer ki yetersiz ise neden bir değişime ve denetime gidilmiyor? Yeterli ise neden veliler ekstra masraflar altında eziliyor? Ekonomik şartların Türkiye’de her geçen gün zorlaşması ve dünya da yaşanan enflasyonun giderek artması ile beraber öğrenciler ve veliler bu göz ardı edilen zorluklarla baş başa bırakılıyor. Velilerden istenilen ek kaynakların bir tanesinin maliyeti 250 TL’den başlıyor. Fiyatların giderek artması ve istenilen kaynak sayısının artması ile beraber ücretsiz eğitim içerisindeki bir öğrencinin maliyeti binlerce lirayı bulabiliyor. Binlerce lirayı bulan ek masraflarla bu eğitime ücretsiz eğitim diyebilir miyiz? İlkokuldan liseye kadar bütün öğrencilerin sadece bir tek masrafları kitap değil; günlük gıda ve yol ihtiyaçlarını da karşılaması gerekiyor. Bundan dolayı MEB’in bu durumu acil bir şekilde denetlemesi ve yaptırımlar uygulaması ile beraber; ücretsiz dağıtılan kitapların içeriklerine yönelik değişimler yaparak veliler ve öğrencilerin üstündeki yükü kaldırması gerekiyor.