Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, Yunanistan’ın Santorini Adası'nda yaşanan ve devam eden sarsıntıları değerlendirdi.
Bektaş, bölgedeki tektonik hareketlerin ve artan deprem sıklığının, yeni bir yanardağ oluşumuna zemin hazırladığını belirtti.
Santorini'nin, Afrika Levhası’nın sağladığı magma hacmi ile aktif bir volkanik bölge olduğuna dikkat çeken Bektaş, 1956 yılında meydana gelen M 7,8 ve 7,2 büyüklüğündeki depremlerin, kabukta genişlemeye ve basınç rahatlamasına neden olarak bu süreci başlattığını ifade etti. Bektaş, "Santorini, kuzeydoğuya doğru ilerleyerek yeni magma yerleşim odaları arıyor. Bu hareket, tektonik çekme gerilmesi ve dikey yükselen basınçlı akışkanlarla sağlanmış durumda" dedi.
Bektaş, "Bu ilerleyici kabuk kırılması, zamanla artan deprem sıklığı ve büyüklüğü ile destekleniyor. Sonuç olarak, Santorini’nin Kolumbo gibi yeni bir yanardağ evladı yaratması bekleniyor" diye şeklinde açıklama yaptı.
"BÖLGENİN TEKTONİK YAPISI İNCELENMELİ"
Bölgedeki volkanik hareketlerin, hem yerel halk hem de bilim insanları için büyük bir risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Bektaş, bu tür gelişmelerin bölgenin tektonik yapısının daha derinlemesine incelenmesini gerektirdiğini vurguladı.
Emekli Profesör Bektaş , sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamanın devamında ,"ORTA MARMARA SİSMİK BOŞLUĞU Milattan öncesinden beri var ! Kuzey Marmara Fayının doğusunda ve batısında tarihsel M>6 depremleri kümelenirken, orta Marmarada bir sismik boşluk izlenmektedir (Erdik,di.2004) Günümüzde bu sismik boşluk fayın sürüklendiği Orta Marmara creep bölgesine karşılık gelmektedir. Kuzey Marmara Fayı üzerinde Milattan òncesinden bu yana uzun süreli deprem kayıtlarının simetrik olarak kümelenmesi, Griffit kırılma prensibine göre Marmara Denizinin kuzeydoğu doğrultulu çekme gerilmesine bağlı olarak açılması sonucunda kazanılmış olmalıdır. "açıklamasında bulundu.