Kayseri'nin Tomarza ilçesine bağlı Karaören Mahallesi'nde yaşayan Bahri Erbay, Almanya'da uçak mühendisi olarak çalışan kardeşi Selami Erbay'ın tavsiyesiyle 2022 yılında aronya yetiştiriciliğine başladı. Ana vatanı Kuzey Amerika olan ve yüksek besin değeri nedeniyle "süper meyve" olarak tanımlanan aronyanın üretimine büyük bir hevesle başlayan Erbay, 4 yıl içerisinde 33 dönümlük alanda 10 bin sertifikalı köke ulaştı.
Ürünlerinden 4 yıldır meyve alan Erbay, üretimde istediği noktaya gelmesine rağmen aronyanın yeterince tanınmaması nedeniyle alıcı bulmakta güçlük çektiğini belirtti.
10 bin kökte üretim yapıyor
Aronya yetiştiriciliğine kardeşinin tavsiyesiyle başladığını anlatan Bahri Erbay, bahçenin kurulması sürecinde girişimci bir hocadan da destek aldığını söyledi. Polonya'dan getirilen sertifikalı fidanlarla 10 bin köklük bahçe oluşturduğunu belirten Erbay, 4 yıldır ürün aldıklarını ifade etti.
Erbay, elde edilen ürünlerin işlenmesi konusunda ise ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek, şu anda ürünlerini alan sınırlı sayıda alıcı bulunduğunu söyledi.
"Vatandaşlar ilgi göstermiyor"
Kayseri'de aronyanın yeterince bilinmediğini belirten Erbay, bu yıl dönüm başına yaklaşık 1 ton rekolte beklediklerini söyledi. Ürünü bilen ve talep eden kişi sayısının az olması nedeniyle aronyaları Niğde'deki soğuk hava deposuna gönderdiklerini aktaran Erbay, meyvenin meyve suyu, şeker, çay ve kahve gibi farklı ürünlerde değerlendirilebildiğini ifade etti.
Erbay, büyük bir hevesle başladığı üretimde alıcı bulmakta zorlandığını belirterek aronyanın daha fazla tanıtılması gerektiğini söyledi.
Ürünün işlenmesi için destek bekliyor
Bahri Erbay, köyde aronya yetiştirmeye başladığında komşularının da şaşırdığını, ancak üretim sürecinde kendisine destek olduklarını anlattı. Kaymakamların da bahçeyi ziyaret ettiğini belirten Erbay, ürünün işlenebilmesi için daha kapsamlı desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
Yalova'da geçmişte aronya için kooperatif kurulduğunu ve ürünün burada işlendiğini aktaran Erbay, benzer bir yapılanmanın Kayseri'de de oluşturulmasını istedi. Erbay, Tarım ve Orman Bakanlığı ile kentteki yetkililerden aronya üretiminin geliştirilmesi ve ürünlerin işlenmesi konusunda destek beklediğini söyledi.




