KARAYOLLARINDA HIZ  LİMİTLERİNİ BİLMİYORUZ

Abone Ol

Her yıl uzun bayram tatillerinde trafik kazalarında bir çok can kaybediyoruz. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı tatilinin ilk 7 gününde trafik kazaları sonucunda 68 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 9 bin 782 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Kurban Bayramını Bodrum’da geçirdim. Ankara- Bodrum arasında araçların  nasıl  hız yaptığını ve kuralların hiç birine uyulmadığına bir kez daha şahit oldum.

Geçtiğimiz gün  İçişler Bakanlığı, karayollarında nerelerde  saatte km yapılacağını açıkladı.

Kazaların çoğunun aşırı hız veya dikkatsizlik yüzünden meydan geldiği bilinen bir gerçek. Yalnız bir gerçek daha var ki, bizler nerede hız yapacağımızı bilmiyoruz. Zannediyoruz ki, bütün yollar otoban.  Halbuki en çok ve en az hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 kilometre/saat, bölünmüş yollarda 110 kilometre/saat, otoyollarda 120 kilometre/saat hızı geçmemek üzere yönetmelikte belirlenmiş. Ancak yeni açılan paralı otobanlarda saatte 140 km  hız yapılabiliyor.

NE YAPILMALI ?

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, trafik kazalarının azaltılması otoyollarda hız limiti artış sonucu mevcut eksiklilerin ve yanlışların düzeltilmesi konusunda acil önlemler alınmasını önerdi.

Ülkemizde araç güvenliğinin tespiti açısından sorunlar bulunduğunu belirten Yunus Yener, ağır araçların merdiven altı servislerde yapıldığını, onaysız tadilat ve tamiratların  sorunlar yarattığını belirtiyor. Araç muayenelerinin Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılan OBD diyagnostik cihazlarla  yapılması gerektiğini söylüyor.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener  acil önlemleri şöyle sıralıyor ;

“Ağır taşıtlar için Almanya’daki SP gibi, ek bir teknik denetim yapılmalıdır.

Örneğin Almanya’da ve AB ülkelerinin çoğunda otobüsler yılda üç defa, kamyonlar yılda bir defa olmak üzere, araç muayene periyodunun dışında ve belgeli uzman

makine mühendisleri tarafından ara denetime tabi tutulmaktadır. Ülkemizde de benzer bir düzenlemeye acil ihtiyaç bulunmaktadır. Ülkemiz otoyollarında elektronik denetleme sistemine geçilmelidir. Araçların hızlarının ve takip mesafelerinin anlık olarak denetlenemediği bir ortamda hız limiti

belirlemek kazaları önleyemez. Sıkı denetlenmesi gereken konulardan biri de şerit disiplini konusudur. Aksi kullanımların tespit edilerek cezalandırılmasını sağlayacak denetim sistemleri ivedi şekilde kurulmalıdır.

Hız sınırı artışı kararı, incelenerek yeniden değerlendirilmeli, ölümlü kaza oranlarının artışına engel olunması amacıyla iptal edilmeli, ayrıca belirttiğimiz hususlarda da adım atılmalıdır. Hiç şüphesiz, insanların yaşamları birkaç dakikalık daha az yolculuktan daha değerlidir.

İnsanların can ve mal güvenliğinin sağlanması, trafikte insanların canları ile kamu kaynaklarını riske atan konuların tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması, mevzuatın buna göre düzenlenmesi kamu idaresinin en önemli görevidir.”