Kamuda yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışının belirleneceği 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Kara yolları, demir yolları, elektrik santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi birçok kamu kurumunu kapsayan görüşmelerde taraflar, ücret artışı konusunda herhangi bir somut anlaşmaya varamadı.
Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) heyetlerinin katıldığı toplantıda, işçi sendikaları ortak bir zam talebiyle masaya oturdu. Ancak, taraflar arasında belirgin bir ücret teklifinin ortaya çıkmaması, görüşmelerin ileri bir tarihe ertelenmesine neden oldu.
‘BİZE HERHANGİ BİR ÜCRET SÖYLENMEDİ’
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ağar, "Bugün içeride detaylı müzakereler yaptık. Ücretler konusunda bize herhangi bir ücret söylenmedi. Hala bakanlarla çalışma yaptıklarını, önümüzdeki hafta bununla ilgili yoğun bir çalışma yapacaklarını ve akabinde bize ondan sonra teklif vereceklerini söylediler. Biz 27 Şubat'ta teklifimizi vermiştik. Bu süreç içerisinde sendikalarımızın görüşmeleri devam etti. Dolayısıyla son günlere geldik. Yani şu anda ara bulucu safhasındayız. Ara buluculuk safhası bittikten sonra, anlaşma ara bulucuyla da sağlanmıyor ise biz grev kararı almak durumundayız ve grev kararı aldıktan sonra da 53 gün zamanımız var. Yani temmuzun sonuna kadar zamanımız var. Teklifi bekliyoruz. Şu anda herhangi bir rakam yok. Ancak 600 bin kamu işçisi adına görüşmelerimizi yapıyoruz" dedi.
TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ’İN BEKLENTİLERİ DEVAM EDİYOR
Toplantıya katılan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, yaptığı açıklamada, ücret artışları konusunda kendilerine herhangi bir teklif sunulmadığını belirtti. Ağar, şu anki durumda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın müzakerelere devam ettiğini ve önümüzdeki hafta yoğun bir çalışma yapılacağını ifade etti. Ağar, "Biz 27 Şubat’ta teklifimizi sunduk, ancak hala bir rakam verilmedi. Şu anda ara buluculuk safhasındayız, anlaşma sağlanmazsa grev kararı almak zorunda kalacağız" dedi.
GREV OLANAĞI DAHA YAKIN
Geçmiş yıllarda Mayıs ayında başlayan görüşmeler, bu yıl Mart ayında başlamıştı. Ağar, zamanın dolduğunu belirterek, "Eğer önümüzdeki hafta bir teklif almazsak, görüşmelere devam etmeyeceğiz. Yasa gereği ara buluculuk süresi sonunda grev hakkı doğuyor" ifadelerini kullandı. Grev kararı alındığında ise sendikaların, 53 gün içinde bu kararı uygulamaları gerektiği hatırlatıldı.
Görüşmelerin önümüzdeki hafta tamamlanması bekleniyor. Kamu işçileri için belirleyici olacak olan bu protokol, 600 bin işçinin gelecekteki ücret artışlarını belirleyecek.