KABAK ÇEKİRDEĞİ MUCİZESİ

Hepimizin evinde bulunduğu kabak çekirdeği, ceviz, badem, fındık, fıstık ve kaju gibi kuruyemişler, yüksek miktarda E vitamini, magnezyum, çinko ve omega-3 yağ asitleri içerdiği gibi sağlıklı bir yaşam için mükemmel bir atıştırmalık seçeneğidir. Çeşitli vitaminler, mineraller, proteinler ve sağlıklı yağlar açısından zengin olan kuruyemişler, günlük beslenme düzenimize değerli katkılarda bulunur.  Bu besin maddeleri, vücudun enerji üretimine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

 

Dengeli beslenme, hayat kalitesinin artmasında kritik bir yere sahiptir. Hazır gıda tüketiminin artması ile vücutta oluşan zararlı maddeler birçok hastalığın temelini oluşturuyor. Bitkilerin içerisinde bulunan doğal minareller vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasına ve vücudun daha dinç kalmasını sağlıyor.

 Bu bitkilerin en önemlisi de kabak çekirdeğidir.

“Azı kar, çoğu zarar” örneği ben her gün az miktarda kabak çekirdeği tüketiyorum.

Kabak çekirdeği içerisindeki yağ asitleri, vitamin ve mineraller sayesinde kronik hastalıkların tedavisine yardımcı olmaktan cilt sorunlarına kadar pek çok hastalıklara iyi geliyor.  Vücuttaki toksinlerin atılması, kan şekerinin dengelenmesi gibi etkileri var. Kabak çekirdekleri, takviye ürün olarak kullanılabileceği gibi yemek ve salataların tatlandırılması için kullanılabilir. Çekirdekten elde edilen yağ da bağırsakların temizlenmesi, cildin nemlendirilmesi için tercih edilebilir. Tüm doğal ürünlerde olduğu gibi kabak çekirdeğinin yanlış ve fazla kullanımı istenmeyen etkilere neden olabilir.  Kabak çekirdeği sağlıklı beslenmeden tutun, hastalıklara hatta stresi bile azaltıyor.

Kabak çekirdeği; omega 3, omega 6 ve omega 9 başta olmak üzere doymamış yağ asitleri, doymuş yağ asitleri, lifler, magnezyum, potasyum, çinko, fosfor, E vitamini, C vitamini, protein, karbonhidrat ve diğer fitosterolleri içeriyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Kabak çekirdeği, kalp ve diyabet gibi kronik hastalıkların gelişme riskini azaltıyor, kemik sağlığını korur ve güçlendiriyor, bağışıklık sistemini destekliyor. Kabak çekirdeği sperm üretimini teşvik ediyor, uyku kalitesini iyileştiriyor ve kan şekerini düzenlemeye yardım ediyor.

Prostat büyümesi ve aşırı aktif mesane semptomlarını azaltıyor.  Sperm üretimini teşvik ediyor. Tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri seviyesini düzenlediği gibi kolestrolü de düşürüyor. Vücutta enfeksiyon oluşumunu önlüyor,  karaciğer toksisitesini azaltıyor ve eklem hastalıklarını önlemeye katkı sağlıyor.

Kalp damar sağlığını destekleyerek damar sertleşmesini önlüyor. Retina sağlığını korur ve ışık duyarlılığını azaltarak göz sağlığını desteklediği gibi, idrarın böbreklerden atılmasını ve ödem atılımını kolaylaştırıyor. Kanser  ve kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı gibi, kan glukoz düzeyinin dengelenmesine yardım ediyor. İnsülin direncinden kaynaklı hormon duyarlılığın azalmasını düzenleyerek fazla kilo alımını sınırlıyor. Ayrıca, kabak çekirdeği bağırsaklarda yararlı bakterilerin korunmasını sağlıyor.

STRESİ AZALTIYOR
·Evet, kabak çekirdeği stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Kabak çekirdeği, magnezyum, çinko ve triptofan gibi besin maddeleri açısından zengindir.

·Magnezyum: Sinir sistemi fonksiyonlarını düzenler ve kas gevşemesi sağlar, bu da stresin azalmasına yardımcı olabilir.

·Çinko: Bağışıklık sistemini destekler ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir.

·Triptofan: Vücutta serotonin üretiminde kullanılır, bu da ruh halini iyileştirir ve stresi azaltabilir.

Bu besin maddeleri, genel sağlık ve iyi oluşu destekleyerek stresle başa çıkmada yardımcı olabilir. Düzenli olarak kabak çekirdeği tüketmek, bu faydaları elde etmenin bir yolu olabilir. Ancak, dengeli bir diyet ve sağlıklı yaşam tarzı uygulamaları da önemlidir.