GONCAGÜL KONAŞ
Çankaya Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden İngilizce Öğretmeni Nurcan Aygün Al, öğrencileriyle birlikte yürüttüğü eTwinning projesinde, kültürel bağları güçlendiren bir yolculuğa çıkıyor. “Mutfak Yolculuğu: Tariflerin Arkasındaki Hikayeler” adını taşıyan proje, farklı coğrafyalardan geleneksel tariflerin benzersiz hikayelerini ortaya çıkararak insanları nasıl bir araya getirdiğini ve toplulukları nasıl birbirine bağladığını keşfetmeyi amaçlıyor.
YEMEK KÜLTÜRÜ İNSANLARI BİR ARAYA GETİRİYOR
Farklı coğrafyalardan, farklı kültürlere ait geleneksel tariflerin benzersiz hikayelerini ortaya çıkaran bir proje olan “Mutfak Yolculuğu: Tariflerin Arkasındaki Hikayeler”, yemek kültürünün insanları nasıl bir araya getirdiğini ve toplulukları nasıl birbirine bağladığını keşfetmeyi amaçlıyor.
Avrupa genelinde öğretmenlerin ve öğrencilerin dijital olarak iş birliği yapabildiği, proje geliştirebildiği ve bilgi paylaşımında bulunabildiği bir platform olan eTwinning üzerinden yürütülen projede, kurucu okullar Türkiye’den Çankaya Borsa Istanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Estonya’dan Narva Pähklkmäe Kool'un da aralarında bulunduğu birçok ulustan öğrenciler, en sevdikleri yiyeceklerin ortaya çıkış hikayelerini paylaşarak kültürel bir alışverişte bulunuyorlar. Gediz Fen Lisesi, Şehit Resul Ekrem Gökdoğan Anadolu Lisesi, Agrupamento de Escolas n.0 1 de GONDOMAR, OŠ Braće Radića, Liceul Udriste Nasturel Hotarele gibi ortak okullarla birlikte, bu proje dünyanın çeşitliliğini kutlamayı, kültürlerarası anlayışı artırmayı ve birlik duygusunu güçlendirmeyi hedefliyor.
“ÖĞRENCİLER HEM YEMEK KÜLTÜRLERİNİ ÖĞRENİYOR HEM DE FARKLI MİLLETLERDEN AKRANLARIYLA DAHA YAKIN İLİŞKİLER KURUYOR”
Proje kapsamında, öğrencilerin hazırladığı yemek tarifleriyle birlikte bu tariflerin arkasındaki hikayeleri de öğrenme fırsatı bulunuyor. Bu sayede, yalnızca yemeklerle değil aynı zamanda bu yemeklerin kültürel ve tarihi bağlamıyla da tanışıyorlar.
Proje Koordinatörü İngilizce Öğretmeni Nurcan Aygün Al, “Amacımız, yemeklerin insanları nasıl bir araya getirdiğini, kültürlerimizdeki ortak yönleri ve kültürler arasında nasıl bir köprü kurduğunu anlamak. Bu sayede öğrencilerimiz hem yemek kültürleriyle ilgili bilgi ediniyor hem de farklı milletlerden akranlarıyla daha yakın ilişkiler kurma fırsatı buluyorlar. Projemiz süresince öğrencilerimizin mutfak becerilerinin yanı sıra yabancı dil, dijital araç kullanımları ve sosyal becerilerini geliştirmeyi hedefledik “ dedi.
Öğrencilerle proje kapsamında yaptıkları etkinliklere de değinen Al, “Yabancı okullarla online oyunlar oynadık, yemek tariflerimizin dokümantasyonunu yaparak tanıttık, hikayelerini anlattığımız videolu sunumlar hazırladık ve farklı ülkelerden öğrenciler diğer ülkelerin yemek tariflerini denedi.” Şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLERİMİN YARATICILIĞINI VE ÖĞRENME DENEYİMİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUM”
Öğrencileriyle böyle bir projeyi yürütmekten keyif aldığını ifade eden Nurcan Aygün Al, duygularını dile getirerek “Öğrencilerimin gelişimine katkı sağlayacak çeşitli projelerde yer almayı seviyorum ve bu projelerle öğrencilerimin yaratıcılığını ve öğrenme deneyimini artırmayı hedefliyorum. Öğrencilerimin tepkisi genellikle çok olumlu oluyor ve onların bu projelerde gösterdikleri ilgi ve başarı beni mutlu ediyor. Hayatımı sanat ve eğitim arasında dengeleyerek, öğrencilerime hem akademik hem de sanatsal açıdan zengin bir deneyim sunmayı amaçlıyorum.” İfadelerini kullandı.
“Mutfak Yolculuğu: Tariflerin Arkasındaki Hikayeler” projesi, küresel anlamda anlayışı ve birlik duygusunu güçlendirmeyi hedefliyor. Projeye destek veren tüm paydaşlar, bu tür inisiyatiflerin kültürel çeşitlilik ve karşılıklı saygı açısından büyük önem taşıdığını vurguluyorlar.