Sarı Nokta Hastalığı: Yaşla Birlikte Görme Kaybına Karşı Uyarı!

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyon, bilinen adıyla Sarı Nokta Hastalığı, yaşla birlikte görme kaybına neden olabilen bir göz rahatsızlığıdır. Peki "Sarı Nokta Hastalığı"sın belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Unutmayın, erken teşhisin önemini atlamayın!

Büyütmek için resme tıklayın

Sarı Nokta Hastalığı, tıbbi olarak "Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyon" (YBMD) olarak da bilinen, gözün makulası olarak adlandırılan merkezi bölgesinin etkilendiği bir göz hastalığıdır. Makula, net görmemizi sağlayan bir bölgedir ve okuma, yazma, renkleri ayırma gibi detaylı görüşün sağlanmasında önemli bir rol oynar. Sarı Nokta Hastalığı, özellikle yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan bir durumdur ve ileri yaş (genellikle 50 yaş üstü) kişiler arasında daha yaygındır. İki ana türü bulunur: Kuru (kuru tip) ve Islak (ıslak tip) makula dejenerasyonu.

Kuru Sarı Nokta Hastalığı:

  • Genellikle daha yaygın olan türdür.
  • Sarı noktanın etrafındaki hücrelerin yavaş yavaş hasar görmesi sonucu oluşur.

Belirtileri:

  • Merkezi görüşte bulanıklaşma
  • Düz çizgilerin dalgalı görünmesi ve renk algısında değişiklikler.

Şu ana kadar özel bir tedavisi bulunmamakla birlikte, göz doktoru tarafından önerilen bazı destekleyici besin takviyeleri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile ilerlemenin yavaşlatılması amaçlanır.

Islak Sarı Nokta Hastalığı:

  • Daha az yaygın ancak daha ciddi bir türdür.
  • Kan damarlarının makula bölgesinin altında anormal bir şekilde büyümesi ve kanamaya yol açmasıyla oluşur.

Belirtileri

  • Ani ve ciddi merkezi görüş kaybı
  • Daha hızlı ilerler ve tedavi gerektirir.
  • Islak sarı nokta hastalığının tedavisinde göz enjeksiyonları veya lazer tedavisi gibi prosedürler kullanılabilir.
  • Erken teşhis ve tedavi, bu tür hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir veya durdurabilir.

Sarı Nokta Hastalığı, özellikle risk faktörlerine dikkat edilmesi ve düzenli göz muayeneleri ile erken teşhis edilebilir. Risk faktörleri arasında yaş, genetik yatkınlık, sigara içme, yüksek tansiyon ve yüksek kolestrol gibi etkenler bulunur. Bu nedenle yaşlanan bireyler düzenli göz doktoru ziyaretlerini aksatmamalıdır.

21 Eki 2023 - 22:43 - Yaşam

Muhabir  C. Dilan Koluaçık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Zafer Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Zafer Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Zafer Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Zafer Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.