Ustabaşı Mühendis Kadar Saygı Görmeli

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, gençlerin mesleki beceri edinecekleri eğitim programlarına yönlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Ustabaşı mühendis kadar saygı görmeli” dedi.

+3
Haber albümü için resme tıklayın

KARDELEN UÇAK

Ankara Sanayi Odası (ASO) ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Ankara Mesleki ve Teknik Eğitim Değerlendirme Toplantısı” düzenlendi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu’nun da katıldığı toplantıda, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz hazır bulundu. Söz konusu toplantıda konuşmacı olarak katılan ASO Başkanı Seyit Ardıç, ülke genelindeki işsizlik oranına ve bazı eğitim sorunlarına dikkati çekti.

“GENÇ İŞSİZLİĞİ BİZİM BÜYÜK PROBLEMİMİZ”

ASO Başkanı Seyit Ardıç burada yaptığı konuşmasında Türkiye ve Almanya’daki eğitim sistemini karşılaştırarak, “Türkiye ve Almanya, nüfusu yakın büyüklükte olan iki ülke. Fakat öğrencilerin dağılımına baktığımızda, ülkemizde üniversitede okuyan öğrenci sayısı Almanya’nın iki katından daha fazla. Meslek eğitimi gören öğrencilerin oranı ise Almanya’nın yarısından az. Almanya’da işsizlik oranı Türkiye’nin yarısı kadar. Genç işsizliği bizim en büyük problemlerimizden biriyken, Almanya’nın böyle bir yapısal sorunu yok. Bu veriler bize, sanayileşme sürecinde meslek eğitiminin ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. İstihdam edemeyecek olduktan sonra, bu kadar yüksek sayıda gencimiz neden üniversite öğrenimine yıllarını veriyor? Ailelerin ve devlet kaynaklarının da israfı bu bir anlamda.” ifadelerini kullandı.

ALMANYA EĞİTİM MODELİ ÖRNEK OLABİLİR

Almanya’nın mesleki eğitim ve öğretim modelinin örnek alınabileceğini aktaran Başkan Ardıç, şöyle devam etti: “Almanya özellikle üzerinde durmak istediğim bir örnek. Sanayileşme açısından dünyanın sayılı devlerinden olan, Avrupa’nın üretici gücü Almanya’ya baktığımızda, mesleki eğitimin köklü bir geleneğe sahip olduğunu görüyoruz. Almanya'da öğrencilerin yüzde 50'si düz liseye ya da üniversiteye gitmek yerine mesleki eğitime yönlendiriliyor.  Bunların üçte biri tek aşamalı yani okul temelli, üçte ikisi ise okul ve iş yeri temelli bir mesleki eğitim programına devam ediyor. İkili sistem mezunlarının yaklaşık üçte ikisi eğitim aldıkları şirkette işgücüne katılıyor. Almanya’da şirketler de mesleki eğitime katılıyor; meslek okulları yaklaşık 430 bin şirketle iş birliği yapıyor ve büyük şirketlerin yüzde 80'inden fazlası meslek eğitim sisteminde yer alıyor. Almanya’nın bugün dünyanın en güçlü ekonomilerden biri olmasının altında yatan en önemli etkenlerden birisi de şüphesiz mesleki ve teknik eğitime verdiği önemdir.”

“HALA MESLEK KOLLARINA AYRIMCI YARGILAR MEVCUT”

Meslek eğitimi hedeflerine ulaşabilmek için, önce toplum nezdinde saygınlık kazanılması gerektiğini belirten Ardıç, “Ülkemizde ne yazık ki halen meslek kollarına ilişkin çok köklü ayrımcı yargılar mevcut. Eğer sanayide bir ustabaşı bir mühendis kadar saygı görürse, o zaman aileler gençlerimizi meslek ve beceri edinecekleri eğitim programlarına daha fazla yönlendirirler. Gençlerimizin yılları, işsizlikle heba olmaz. ‘Bak okumaz isen seni sanayiye gönderirim’ gibi cümleler söyleniyor. Ne kadar üzücüdür ki, işsizlik yüksek oranda seyrederken sanayinin işgücü talebi bir türlü karşılanamıyor. Mesleki eğitimde sanayinin ihtiyacına uygun bir planlama yapılmadığı sürece hem işsizlik hem de reel sektörün işçisizlik sorunları devam edecek.” değerlendirmesini yaptı.

“ATIL İŞGÜCÜ SANAYİDE İSTİHDAM EDİLMELİ”

Türkiye’de verimliliği artıracak en etkili yol önerilerini açıklayan Başkan Ardıç, “Atıl işgücünün sanayi ve ilişkili sektörlerde istihdam edilmesidir. Bu noktada sanayi, teknoloji, eğitim ve işgücü politikalarının bütüncül bir yaklaşımla bir arada tasarlanması gereğini vurgulamak isterim. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla giriyoruz. Çağdaş, bilimsel gelişmelerin ışığında ilerleyerek, her alanda teknolojiden istifade ettiğimiz, üreten, her ferdinin özgür, mutlu ve müreffeh olduğu, eğitimin önceliklendirildiği bir ülke olmak için hep beraber gayret etmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

12 Eki 2023 - 17:44 - Yaşam

Muhabir  C. Dilan Koluaçık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Zafer Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Zafer Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Zafer Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Zafer Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.