Geçtiğimiz günlerde okulun öğrencileri ve velileri okulun kapatılmasına yönelik verdikleri mücadeleyi kamuoyuna duyurmak için basın açıklaması yaptı. Her yönden mücadele veren Mimar Kemal Ortaokulu’nun öğrencileri ve velileri, okullarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Change.org üzerinden okullarının eğitime devam etmesi için imza kampanyası başlatan veliler, okulları için gereken ne ise onu yapacaklarını ifade etti. Öğrenci sayısının az olmasını iddia ederek okul kapatılmak istense de veliler, yeni öğrenci kaydının alınmadığına vurgu yaptı.
MİMAR KEMALEDDİN’İN ANISI
1927 yılında dönemin en önemli ve ünlü mimarlarından olan Mimar Kemaleddin Bey tarafından Ankara’nın merkezi Kızılay’da inşa edilen okul, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından kapatılmak isteniyor. Bu okul konumu ve zamanı itibari ile günümüze gelene kadar birçok önemli simaya eğitim vermiş, ülkemize kazandırmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bu okul, Millî Eğitim Bakanlığı’na ilkokul olarak devrediliyor. Binanın bütün projesi Mimar Kemaleddin Bey tarafından çiziliyor ve hatta Ziya Gökalp Mimar Kemaleddin Bey için, ‘Türk milli mimari Rönesans’ının kurucularından’ diye bahsediyor. Mimar Kemal Ortaokulu A ve B blok olmak üzere ikiye ayrılıyor. B Blok olan ikinci binanın 1954 yılında yapımı tamamlandıktan sonra diğer binaya ek olarak hizmete sunuldu. Her iki bina da 1963 yılına kadar Mimar Kemal Ortaokulu adıyla eğitim ve öğretime devam etse de 1963-1969 yılları arası B blok Ergenekon Ortaokulu olarak eğitim vermişti. Sonradan bu ortaokul, Kocatepe Camii civarına Mimar Kemal Ortaokulu olarak taşınıyor ve B blok Ergenekon İlkokulu adı altında bağımsız müdürlük haline getiriliyor. 26 Kasım 1983 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı aynı bahçe içerisinde iki ayrı müdürlük bulunmasını sakıncalı bularak iki okulu Mimar Kemal Ortaokulu adı altında birleştiriyor. 1994 yılında okul, “Mimar Kemal İlköğretim Okulu” adını almış ve 2013 yılındaki yönetmelikteki değişikliklerle ilkokul ve ortaokulların ayrılması kapsamında A ve B blokları sırasıyla Mimar Kemal İlkokulu ve Mimar Kemal Ortaokulu isimleriyle eğitim hayatına devam ediyor.
BİRÇOK ÖNEMLİ SİMA YETİŞTİRDİ
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk zamanlarına yönelik önemli eserler bırakan döneminin en ünlü mimarlarından Mimar Kemaleddin Bey, kendi ekolü sayılan simetrik mimarisi ile yaptığı Mimar Kemal Ortaokulu, Ankara Kızılay’da Yüksel Caddesi ile Bayındır 2 Sokağı’nın kesiştiği noktada görmek isteyeni kendine çeken ve göz alıcı mimarisi ile dönemin tarihini, güzelliğini gözler önüne seriyor. Bu güzelliğinin yanında birçok önemli yazar ve siyasetçiyi sıralarından mezun eden Mimar Kemal Ortaokulu, “Bülent Ecevit, Altan Öymen, Çetin Altan, Murat Karayalçın, Güldal Akşit, Orhan Pamuk, Hasan Cemal, Seçil Heper, Sevgi Soysal, Ali Bozer, Ali Coşkun, Erman Toroğlu, Mahfi Eğilmez, Mehmet Barlas, Ali Bozer, Yüksel Bozer, Erdoğan Berker, İbrahim Tahtakılıç, Akın Öngör, Cüneyt Koryürek” gibi birçok ismi yetiştirmiştir.
“OKULUMUZA DOKUNMAYIN”
Çankaya İlçe Milli Eğitim’e verilmek istenen Mimar Kemal Ortaokulu’nun 1 asırlık tarihi yok edilmeye çalışılıyor. Mimar Kemal Ortaokulu okul olarak kullanılma zorunluluğu olan üzerinde şerh olan bir okuldur çünkü Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış ve Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da korunuyor. Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun tüzüğünde ‘Korunması gereken varlıkların tescilinin yapılması’ gibi birçok madde görevleri arasında yer alıyor. Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından karar çıkmadan eserlere tadilat dahi yapılamıyor. Böylesine önemli bir mimarın yaptığı ve tarihe tanıklık eden eser, neden eğitim yuvası olmaktan uzaklaştırılmak isteniyor? Bu konular herkes tarafından bilinirken mücadelesine devam eden Mimar Kemal Ortaokulu velilerinin başlattığı imza kampanyasında, “Tarihi değeri olan okulumuzun kapatılarak öğrencilerin çevre okullara dağıtılması maddi manevi bizi zora sokacak. Bu karardan vazgeçilsin. Okulumuza ve eğitime dokunmayın. Öğretmen, veli ve çocukları üzmeyin.” diye altı çizildi.
AYNI KADERİ PAYLAŞMASINLAR
Pek çok başarıya imza atan ve birçok önemli simayı yetiştiren Mimar Kemal Ortaokulu, Namık Kemal Ortaokulu ile aynı kaderi paylaşmamalı. 2020 yılında aynı durum Ankara Saraçoğlu Mahallesi’nde yer alan Namık Kemal Ortaokulu resmi yazı ile boşaltılmıştı. Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi’nin yenilenme çalışmaları kapsamında tarihi dokusunun bozulması ile ilgili akıllarda soru işaretleri oluşmuştu. Birçok STK mahalle için mücadele verdi ve Ankara-Çankaya’daki Saraçoğlu Mahallesi’ne yönelik yeni yapılanma projesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin başvurusu üzerine iptal edildi. Ankara böyle değerleri ile var olan; cumhuriyetin hafızalara kazınan eserleriyle ya da cumhuriyetin yetiştirdiği önemli isimlerin eserleri ile var olacak. Her köşesi Cumhuriyet her köşesi tarih olan Ankara, eserleri ile var olmaya devam edecek.