Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM'de düzenlenen Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci Parlamenter Asamblesi Ekonomi, Altyapı ve Enerji Genel Komitesi Toplantısı'nda konuştu. Bakan Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında farklı sahalara odaklanması gerektiğini belirterek, "Öncelikle yenilenebilir enerji konusunda gerçekten çok ciddi bir potansiyelimiz var. Güneş, rüzgar, jeotermal, kütle, buradaki potansiyelimizin tamamen kullanmak istiyoruz. Bu potansiyelimizden efektif bir şekilde istifade etmek istiyoruz. Enerjinin verimli kullanılması çok önemli" dedi.

Yerel eylem gruplarına 50 milyon avro desteği Yerel eylem gruplarına 50 milyon avro desteği

"Türkiye'de dört drenaj gemimiz var"

Enerji verimliliği konusunda, ulusal planlarının olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, "Geçtiğimiz sene açıklandı, 2024-2030 yılları arasını kapsıyor. Diğer bir alan da şu; nükleer enerjiyi de enerji karmasına dahil etmek istiyoruz. Halihazırda projelerimiz başladı. Akkuyu'da bir Rus firması ile yürütülüyor. Dört reaktör birbirine paralel bir şekilde Akkuyu bölgesinde inşa ediliyor. Elbette ki ilave reaktörler de yapacağız. 2050'ye kadar 20 gigavatlık bir enerji üretimi hedefliyoruz. Petrol ve gaz alanında da yaptığımız çalışmalar var. Çünkü petrol ve gaz ithalatına çokça para ödüyoruz. Dolayısıyla o alanda da yapmak istediklerimiz var. 2016 yılında yeni bir strateji başlattık. Türkiye'de dört drenaj gemimiz var. Aynı zamanda derin denizde bizim mühendislerimiz çalışıyorlar ve yeni alanlar arıyorlar. Aynı zamanda Sakarya'da, Karadeniz'de gaz sahalarında çok önemli keşifler gerçekleştirdik. Karadeniz ve Sakarya sahasında rezervlerin keşifleri devam ediyor. Kısa bir süre içerisinde bu keşiflerden sonra imalata da başladık. 3,5 milyon haneye gaz, kendi üretimimizden, Sakarya Gaz Sahası'ndan geliyor. Bu gaz miktarını artırmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki sene umut ediyoruz ki bu alandaki üretimimizi iki katına çıkaracağız. Romanya da aynı şekilde derin deniz alanından üretim yapacak. Dolayısıyla bir yandan da Türkiye'nin gaz ihtiyacına bu şekilde karşılık vermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Gerçekten önemli beklentilerimiz var"

Petrol araştırmalarıyla ilgili önceki yıllarda, dokunulmamış sahalara bakmayı hedeflediklerini aktaran Bakan Bayraktar, "Türkiye'nin Güneydoğu Bölgesi'nde, Gabar, Şırnak'ta büyük petrol sahaları, rezervleri tespit ettik ve hemen üretime başladık. An itibarıyla 80 bin varil petrol üretimi yapılıyor bu sahalarda. Buna ilaveten bu bölgeyle alakalı gerçekten önemli beklentilerimiz var. Stratejimizin son kısmı da özellikle kritik madenler konusu. Enerji geçişi konusunda bütün bu hedeflere baktığımız zaman gerçekten önümüzde iddialı bir gündem var. Yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, tüm bu temiz enerjiye geçiş süreci şu anlama geliyor, kritik madenlere de ihtiyacınız var" diye konuştu.

"Türkiye'de ciddi bir potansiyelimiz var"

Kritik madenlere yönelik bir yarış olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, "Ukrayna'daki gelişmeleri biliyorsunuz, yeni ABD yönetimi görev başına geldi. Gerçekten geçtiğimiz yüzyılda altına doğru bir yarış vardı. Şimdi ise kritik madenlere yönelik bu yarışın gerçekleştiğini görüyoruz. Eskişehir ilinde, Türkiye'de ciddi bir potansiyelimiz var. Orada ortaklıklar yapma arayışındayız. Oradaki rezervleri çıkarma konusunda da ortaklıklar yapacağız. Son olarak da şunu ifade etmek isterim, tüm bu anlatmış olduğumuz projeler, stratejiler beraberinde gerçekten çok önemli bir altyapı yatırımını gerektiriyor. Elektrik şebekesine yatırım yapmanız gerekiyor. Gaz şebekenize yatırım yapmanız gerekiyor. Çünkü bunların hepsinin güçlü olması lazım. Bir de tabii yakınınızdaki, hemen yanı başınızdaki ülkeler ve enerji piyasalarıyla bir konnektivite, bağlantılılığa ihtiyacınız var. Bu bağlamda da bu bağlantıyı Türkiye-Bulgaristan, Türkiye-Yunanistan arasında hem gaz hem elektrik alanında geliştirmeye çalışıyoruz. Irak ve Suriye'ye de enerji vermeyi planlıyoruz. Dolayısıyla Suriye'nin tekrar inşası hedefleniyor. Suriye'deki sürecin tekrar inşa edilmesi ve normalleşmesini istiyoruz, bekliyoruz. Bunu yapabilmek için ilk atmamız gereken adımlardan bir tanesi de tabii ki temel insani hizmetlerinin geri getirilmesi. Ülke içerisindeki kişilere bunların sunulabilmesi. O nedenle Suriye'ye elektrik ve gaz ihracatı planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Bulgaristan ile uzun vaadeli anlaşma

Bakan Bayraktar, iklim değişikliğiyle mücadele alanında yenilebilir, yeşil enerjiye ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, "Bu nedenle yenilebilir enerjiye çok ciddi miktarlı yatırım yapıyoruz. Geçtiğimiz sene güneş ve rüzgar enerjisine 6,5 gigavat ekleme yaptık. Ama hedefimiz her sene, önümüzdeki 10 yıl boyunca, yıllık 8 gigavat, 10 ila 12 gigavat ilave yaparsak, nihayetinde 120 gigavata ulaşmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Bakü'de COP29'da birkaç ay önce bir açıklamada bulundu. Küresel camiayla bunu paylaştı ve dedi ki '2035'e kadar güneş ve rüzgar enerjisi kapasitemize 90 gigavat ekleyeceğiz.' Dolayısıyla 28-30 milyar dolardan bahsediyoruz. Dağıtım şebekesine ve iletim şebekesine yapmamız gereken yatırım bu. Gaz, Güneydoğu Avrupa için çok önemli kaynaklardan bir tanesi. Yaklaşık 25 milyar metreküp doğal gazlık bir tüketim var. Türkiye, 54-55 milyar metreküp doğal gazlık yıllık tüketim ile en çok tüketen Avrupa ülkeleri arasında dördüncü sırada. Dolayısıyla bir depolama kapasitesine de ihtiyacımız var. Uzun vadeli bir anlaşma imzalamış bulunuyoruz Bulgaristan ile. Gemilerde gaz artırma çalışmalarını gerçekleştirecekler ve oradaki bağlantı arttırılacak. Dolayısıyla benzer anlaşmaları Güneydoğu Avrupa'nın diğer ülkeleri ile de yapabiliriz. Macaristan ile bir anlaşmamız var. Türkiye bu bağlamda, enerji tedarikinin güvenliği açısından önemli bir rol oynuyor ve bu rolünü oynamaya da devam edecek" diye konuştu.

Kübra SONKAYA-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)-

Kaynak: DHA