ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Enerji kültürünün toplumumuzda oluşturulabilmesi, çevre bilincinin geliştirilebilmesi için 1981 yılından itibaren sınırlı ve kıt kaynaklara sahip olduğumuz enerjinin israf edilmeden, gerektiği kadar ve verimli kullanılması ve bu tutumluluk bilincinin toplumda yaygınlaşması için her yıl Ocak ayının 2. haftası 08-14 Ocak arası “Enerji Verimliliği Haftası” olarak bizde olduğu gibi tüm dünyada da kutlanmakta ve Enerji Verimliliği Haftasına yönelik etkinlikler de düzenlenmektedir.
Geçtiğimiz hafta kutladığımız Enerji Verimliliği haftasını geride bıraktık.
2/5/2007 tarih ve 26510 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile enerjinin etkin şekilde kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin eko-nomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması bu kanunla amaçlanmıştır.
Enerji verimliliği, yaşam standardı, hizmet ve üretim kalitesi ve miktarından ödün vermeden enerji tüketiminin azaltılmasıyla sağlanabilir.
Enerji verimliliği çalışmaları ile Türkiye’nin milli gelir başına tüketilen enerji miktarının her yıl düzenli olarak azaltılması hedefi milli politikamız haline getirilmelidir.
İlk enerji verimliliği eylem planı olan Ulusal Enerji Verimliliği planı ülkemizde 02/01/2018 tarihinde yürürlüğe girdi.
En temel ihtiyaçlarımızdan birisi olan enerjinin, hoyratça ileriyi düşünmeden bu hızla tüke-tilmesi ve devam etmesi halinde yakın bir gelecekte kaynakların tüketilmesi tehlikesi doğa-caktır. Enerji kaynaklarının korunması, tüketiminde dikkatli olunması geleceğimiz açısından büyük önem arz etmektedir.
Küçük önlemler büyük tasarruflar sağlar, Bugünden itibaren yapacağımız tasarruflar gelece-ğimize katkı sağlayacak çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmada önemli rol oynayacaktır. Bu nedenlerle enerji ve enerji kaynaklarımızda israfa son verilmesi gerekmektedir.
Yeryüzündeki yaşamın işleyişi enerji ile olur. Bilinçsiz kullanılan enerji ve israfı bütün canlı-ların aleyhine olacak kötü sonuçları olacaktır. Enerjinin normalin üzerinde hesapsızca kulla-nılması yaşam kaynaklarımızın hızla tüketilmesi çevre kirliliğine ve küresel ısınmaya yol açması hem kişilerin bütçesine hem de devletlerin bütçesine aşırı yük getirecektir.
Enerjide alınacak küçük önlemler büyük tasarruf sağlamaktadır. Bugünden itibaren yapacağımız her tasarrufun geleceğimize katkısı büyük olacaktır.