Kardelen UÇAK / ANKARA
Tüm Gayrimenkul Danışmanları Derneği (TÜGAD) ve Emlak Federasyonu ( EMFED) Başkanı Nejla Aykaç, 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemelerin gayrimenkul sektörüne önemli bir katkı sağladığını belirtti.
Bu düzenlemeler ile sahte ilanların önlenmesi, fahiş fiyatlandırmanın engellenmesi, yetkisiz işlemlerin önüne geçilmesi ve vergi kayıplarının önlenmesi hedefleniyor. Aykaç, uygulamanın sektörün tanınması, gayrimenkul danışmanlarının yetkisiz çalışmaması ve illegal meslek icra edenlerin engellenmesi açısından faydalı olacağını ifade etti. Ancak mülk sahiplerine yeterli bir bilgilendirme yapılmadığına dikkat çekerek, imza sürecinin zorluğunu ve mülk sahiplerinin endişelerini dile getirdi. Ayrıca, sistemdeki entegrasyonun sağlıklı çalışmaması durumunda internet portallarına ilan girilemeyeceğini ve bu durumun gayrimenkul danışmanlarının ticari bağını zayıflatacağını belirtti. Aykaç, sektörün ekonomiye olan katkısının büyük olduğunu ve bu nedenle sektöre özgü yasal düzenlemelerin önemli olduğunu vurguladı.
YENİ YÖNETMELİKTE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ NE BEKLİYOR?
Gayrimenkul sektörüne derinden etkileyen uygulama hakkında konuşan Başkan Aykaç, “1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe giren uygulama ile gayrimenkul sektörüne yepyeni bir boyut getiriliyor. Önceden bir mülk sahibi satışa çıkaracağı taşınmazı için yetki vermeden birkaç tane gayrimenkul danışmanına şu cümleyi kullanabiliyordu: ‘İlana çıkın hanginizin alıcısı gelirse ondan hizmet bedelini alırsınız.’ Ancak 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile kişi kendisine, eşine veya birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da ilana konu taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirilmeyen üçüncü kişiler tarafından taşınmazın ilana konulması yasaklandı. Bu yasaklar neden geldi derseniz öncelikle sahte ilanların önlenmesi, fahiş fiyatlandırmanın önüne geçilmesi, yetkisiz yapılan işlemlerin engellenmesi, ilan yoluyla satılan taşınmazların ilan fiyatı, rayiç fiyatı, tapuda satış esnasında beyan edilen fiyatlarının elektronik olarak takip ve kontrol edilerek haksız kazanç ve vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla geldi.” ifadelerini kullandı.
“MÜLK SAHİPLERİNE YETERLİ BİLGİLENDİRME YAPILMIYOR”
Uygulamanın illegal olarak mesleği icra edenlerin engelleyeceğini belirten Aykaç, şöyle devam etti: “Uygulamanın başlaması sektörün tanınması, gayrimenkul danışmanlarının yetkisiz çalışmaması, herhangi bir yetki belgesi veya odaya kaydı olmadan illegal olarak mesleği icra edenlerin engellenmesi açısından çok yararlı olacağını değerlendiriyorum. Ancak uygulamaya geçilirken mülk sahiplerine yeterli bir bilgilendirme yapılmadığını düşünüyorum. Çünkü biz millet olarak banka ve noter işlemleri ile hatta kargo tesliminde bile sorgusuz sualsiz imza atarken mülk sahiplerinin gayrimenkul danışmanına yetki belgesi için imza atması çok zor oluyor. Sanki benim mülkümü benden habersiz başka birine satacak algısı oluyor. Gelişen sistemler ve web tapu üzerinden yapılan işlemler sayesinde mülk sahibinin haberi olmadan işlem yapılması imkânsız hale gelmektedir. Sistemde yapılan entegrasyonun sağlıklı çalışmaması durumunda ise internet portallarına yeteri kadar ilan girilemeyecek bu durum satış kabiliyetini düşüreceği için, gayrimenkul danışmanlarının internet portallarıyla olan ticari bağını zayıflatacaktır.” şeklinde konuştu.
“GAYRİMENKUL DANIŞMANLIĞINA AİT YÖNETMELİK BULUNMUYOR”
Sektörün kendisine ait güncel bir kanunu ve yönetmeliği bulunmadığını kaydeden Aykaç, “Aslında bu yapılan düzenlemeler maalesef pansuman tedavi boyutundan öteye geçmemektedir. Çünkü gayrimenkul piyasaları ekonomi açısından öncül piyasalar olma özelliğiyle, ekonomik büyümeye, kalkınmaya ve istihdama yaptığı katkılarla makroekonomik dengeler açısından bir ülkedeki en önemli piyasalarından bir tanesidir. İstihdam açısından Sektör; İnşaat Endüstrisi, Gayrimenkul Alım/Satım ve kiralama faaliyet alanlarıyla 200’den fazla alt dala istihdam sağlamakta ve ekonomiye bir anlamda can suyu olmaktadır. Ekonomiye bu kadar önemli katkısı olan ve çok çeşitli disiplinlerin bir arada yürütüldüğü satış ve pazarlama, inşaat bilgisi, hukuki sorumluluk ve bilgi verme yükümlülüğü, insan ilişkilerinin yönetimi, mali ve muhasebe işlemleri barındıran bir sektörün kendisine ait güncel bir kanunu ve yönetmeliği bulunmamaktadır.” diye konuştu.
“YETKİ BELGESİNİN ÖNEMİ KONUSUNDA VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLMELİ”
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıklamalarına göre, Türkiye genelinde Eylül 2023 ayında 102 bin 656 konut satıldığını paylaşan Başkan Nejla Aykaç, “Tüm bu işlemlerin takip ve kontrolü için yasal zeminlerin bu sektöre özgü olarak oluşturulması gerekiyor. Bunu yaparken özellikle yetki belgesinin önemi konusunda vatandaşın bilgilendireceği ve bu belgenin gayrimenkul danışmanın kendisine bir hizmet verebilmesi için mecburi olduğu konusunda kamu spotlarının yapılması gerekiyor. Yetki belgelerinin elektronik ortamda ve daha kolay bir şekilde verilebilmesi için çeşitli yöntemler geliştirebilmelidir. Bu konuyla ilgili TBMM’de çalışmalar yapılıp tapu kayıtlarına bu yetkilerin işlenmesi, bizim aldığımız yetkilerin de web tapudan tapu başvurusu sırasında sistem üzerinden daha yaygın hale getirilmesi gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.