Düdüklü tencereler birçok kişinin özellikle hanımların vazgeçilmezi mutfak araçlarından birisidir.
Ancak birçok kişinin de korkulu rüyasıdır. Patlama riskine karşı uzak durulan düdüklü tencereler doğru kullanıldığında da büyük kolaylık sağlar.
Düdüklü tencereler, patlama gibi tehlikeli durumlara yol açabiliyor. Düdüklü tencerelerin doğru ve güvenli kullanımı, ciddi kazaların önlenmesi açısından kritik öneme sahip…
Uzmanlar düdüklü tencerelerin standartlara uygun üretilmiş olması gerektiğini ifade ederek, “Mutlaka Türkçe kullanım kılavuzu olmalıdır. Kullanmadan önce dikkatlice okunmalıdır. Sadece kılavuzda belirtilen ısı kaynakları ile kullanılmalı.” diyor.
Nasıl kullanılmalı ?
İş Güvenliği Uzmanları düdüklü tencereleri nasıl kullanılması konusunda şu önerilerde bulunuyorlar.
“Düdüklü tencere asla susuz kullanılmamalı. En az 1 bardak su veya sıvı olmalı. Tencere normal pişirme basıncına ulaştığında ocağın altı kısılarak tencerenin içindeki sıvının tamamen buharlaşmasına engel olunmalı. Tencereniz tamamen soğumadan ve içindeki basınç boşalmadan açmaya çalışılmamalı. Kapak zorlanarak açılmamalı.
“Çocukların düdüklü tencereye yaklaşmasına izin verilmemeli. Isı tatbik edilmeden önce pişiricinin uygun kapatıldığından emin olunmalı. İç basıncı düşmeden açılmamalı. Su ilave edilmeden basınçlı pişirici asla kullanılmamalı. Bu ciddi hasara sebep olabilir. Düdüklü tencere kapasitesinin 2/3’ünden fazla doldurulmamalı. Pişerken genişleyen pirinç veya kurutulmuş sebzeler gibi gıda maddeleri pişirici kapasitesinin yarısından fazlası doldurulmamalı.”
Düdüklü tencerenin patlayacağı nasıl anlaşılır?
“Aşırı Isınma: Tencere normalden daha sıcak hissediliyorsa veya dış yüzeyi anormal bir şekilde ısınıyorsa, içerideki basınç aşırı yükselmiş olabilir.
Anormal sesler: Düdüğün normalden farklı veya daha yüksek sesler çıkarması, basınç düzenleme sisteminin doğru çalışmadığının bir işareti olabilir.
Anormal buhar çıkışı: Düdüklü tencerenin düdüğünden veya başka kapak gibi yerlerinden normalden fazla buhar çıkması, iç basıncın aşırı yükseldiğini gösterebilir.
Düdüğün sürekli aktif olması: Düdüğün sürekli olarak aktif hale gelmesi, basıncın düşürülmesi gerektiğinin bir işaretidir.
Kapağın anormal şekilde hareket etmesi: Tencerenin kapağının normalden farklı bir şekilde hareket etmesi veya sızdırma yapması, basınç sorunlarını işaret edebilir.”