Diyet yaparken neden kabızlık sorunu yaşanır?

Defakasyon (kabızlık) bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu haftada üç günden az tuvalete çıkılması sonucu oluşan durumdur. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerde iştahsızlık ,şişkinlik, ağrı ,dışkıda kan, kilo kaybı ve halsizlik gibi şikayetler görülür. Bağırsaktaki içeriğin atılamaması nedeni ile bağırsaklardaki toksik yük artar ve kişide duygusal anlamda kötü ruh hali görülebilir. Kabızlığın sebeplerini sıralayacak olursak liften fakir beslenme şekli ,ilaç kullanımı, metabolik veya psikolojik sorunlar, hemoroid, anal kanal darlığı ,hareketsiz yaşam ,tuvalet ihtiyacını erteleme davranışı ,MS ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklar ,hipotroid, anoreksiya nervoza ,kronik böbrek hastalıkları gibi durumları sayabiliriz.
Yenidoğan döneminde başlayan kabızlığın nedeni katı gıdaya yada inek sütüne geçiş ile değişen beslenme nedeni ile olabilir. Bebeklerde veya çocuklarda kabızlığın kronikleşmemesi sağlanmalıdır. Beslenme değişikliği ile sorun çözülebilse de bazı durumlarda laksatif kullanımı doktor kontrolünde uygulanabilmektedir. Kabızlık sorunu yetişkinlerde yaş arttıkça daha çok artmaktadır. Çözüm olarak beslenme şeklinde tahıl ağırlıklı değil sebze ağırlıklı lif kaynaklarını arttırmak gerekir. Magnezyum yetersizliği de kabızlık sebeplerindedir, bu sebeple diyetinize magnezyumdan zengin yağlı tohumlar ,avokado ,keten tohumu ,chia tohumu, kabak çekirdeği ,muz ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri ekleyebilirsiniz .Yeterince su tüketmeye özen gösterin ;idrarınızın rengine göre içtiğiniz su miktarının yeterli olup olmadığını anlayabilirsiniz(açık ren yeterli, koyu renk idrar yeterince su tüketmediğinizin göstergesidir.)Probiyotikler ve prebiyotik alımını desteklemek için turşu veya sirke gibi fermente ürünler tüketmek bağırsaklarınızda faydalı bakteri sayısını arttırmak açısından faydalı olacaktır. Hareketsiz yaşam kabızlığa neden olan başka bir faktördür bu sebeple gün aşırı 40 dk lık yürüyüşlerin faydasını görebilirsiniz.
Birçok kişide kırmızı et ,yağda kızartmalar ,süt veya peynir gibi süt ürünleri, aşırı alkol tüketimi, gluten içeren besinler, işlenmiş tahıllar kabızlığı arttırabilir.
Bunların yerine kuru erik ,kuru kayısı ,elma ,incir, turunçgiller ,kivi ,brüksel lahanası ,brokoli ,enginar ,bezelye, fasülye gibi lif içeriği yüksek sebze meyve tüketimi tüketilmelidir.