Akşam yatarken veya sabah kalktığımızda kahvaltıdan sonra mutlaka dişlerimizi fırçalarız. Dişlerimizi fırçalama eğitimini önce anne ve babamızdan ve okulda öğretmenimizden almaya başlarız.
Yıllar geçiyor ama, diş fırçalamayı bir türlü öğrenemiyoruz. Halbuki dişler yüzümüzün aynasıdır.
Bir topluluğa girdiğinizde insanın gözüne ilk çarpan şey dişlerimizdir. Eğer bakımlı dişlere sahip iseniz, çevrenizdeki insanlar size farklı davranılırlar.
Diş fırçalamayı nasıl yapmalıyız ?
Diş fırçanızı dişlerinize 45 derecelik bir açıyla yaklaştırarak çok bastırmadan ve dişin eni doğrultusunda ileri geri hareketlerle fırçalamalısınız. Bitirirken diş etinden aşağıya doğru bir süpürme hareketiyle işlemi tamamlamalısınız. Ara yüzeyleri, özellikle ön bölgeler de ve dar alanlarda fırçayı dik tutarak fırçalayın. Arka dişler ve dil de iyice temizlenmelidir. Florlu bir diş macunu kullanmak ile dişler fırçalanmalıdır.
Dişleriniz çürüyor veya diş etleriniz hastalanıyor ise bunun sorumlusu büyük ihtimalle sizsiniz. Dişlerin çürümesi doğal bir süreç değil tam tersine doğru temizlik yapılmamasının sonucudur.
Uzmanlar diş çürümesi ve diş eti hastalıklarının engellenebilir sorunlar olduğunu söylüyor ve ekliyor “Bu noktada ipleri elinize almalı dişlerinize doğru bakmalısınız. İncelikle temizlenen bir ağızda dişleriniz uzun süre sağlıklık kalacaktır”
Agresif diş fırçalama
Agresif diş fırçalamanın diş etlerine zarar verdiği gibi diş kırılmalarına neden oluyor.
Onun için dişimizi fırçalarken, sakin ve kurallara göre hareket etmemiz gerekir.
Diş kırılmalarının yaşa, beslenme alışkanlıklarına, genetik faktörlere ve ağız hijyenine bağlı olarak görülebildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, kazalar ve diş sıkma alışkanlıklarının diş kırılmasına neden olabileceğini söylüyor ve şunları ekliyor:
“Kazalar, düşmeler veya darbeler diş kırılmasına neden olabilir. Geceleri diş sıkma (bruksizm) veya aşırı güçlü çiğneme alışkanlıkları dişlerin kırılmasına yol açabilir. Özellikle dişlerle açılmaya çalışılan kapaklar, fıstık kabuğu gibi sert nesneler dişlerin kırılmasına neden olabilir. Bazı insanlar genetik olarak dişlerinin daha kırılgan olmasına yatkın olabilir. Diş çürümeleri ve diş minesinde zayıflama, dişlerin kırılma riskini artırabilir. Eski dolgular veya büyük dolgular diş yapısını zayıflatarak kırılmaya yol açabilir. Agresif diş fırçalama, diş minesine zarar verebilir ve kırılmaya zemin hazırlayabilir. Gece boyunca dişleri sıkmak veya gıcırdatmak, dişlerin zayıflamasına ve kırılmasına neden olabilir.”
Kırılan dişi kendi haline bırakmak enfeksiyona neden olabiliyor
Diş kırılması durumunda yapılması gerekenleri de işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Özge Mimir, “Hemen diş hekimine başvurulmalı. Diş kırıldığında, diş hekiminin hızlı müdahalesi dişin kurtarılması açısından önemli. Acı varsa, ağrıyı hafifletmek için soğuk kompres yapılabilir. Kırılan diş parçaları mümkünse temiz bir kapta süt veya tuzlu su içinde saklanmalı. Bu diş hekiminin değerlendirmesi için faydalı olabilir. Kırılmış bir dişi kendi haline bırakmak çeşitli sorunlara yol açabilir, enfeksiyon riski artabilir, çene yapısında değişiklikler olabilir ve ağız içinde rahatsızlık olabilir.” diye ifade etti.