Diş Hekimliğinde Dijital Dönüşüm

Hayatımızın her alanında teknolojinin ne kadar hızlı ilerlediğini çok net görüyoruz. Sağlık alanındaki tanı ve tedavi...

Hayatımızın her alanında teknolojinin ne kadar hızlı ilerlediğini çok net görüyoruz. Sağlık alanındaki tanı ve tedavi protokolleri de aynı hızla gelişimler gösteriyor.

Günümüzde diş hekimliği uygulamaları bu gelişimlere çok hızlı adapte olup bünyesine çok kısa sürede katabilen bir tedavi protokolüne sahip oldu. Bu gelişmeler ışığında görüntüleme yöntemlerinden üretim tekniklerine kadar pek çok yenilik ortaya çıktı. Son yıllarda rutin kullanımımıza giren dental volümetrik tomografiler sayesinde hastalarımızın gerekli durumlarda sadece çene bölgesinden elde edilen detaylı görüntülerle, hastaların tüm cerrahi uygulamaları ve implant planlamaları hassas bir şekilde yapılırken, hastanın medikal tomografilere göre maruz kaldığı radyasyon miktarı kullanılan cihazlara bağlı olarak 6 ila 10 kata kadar azalmıştır.

Bu görüntüleme yöntemi ve gelişen CAD/CAM teknikleri ile hazırladığımız cerrahi plakların hayatımıza girmesiyle uygun vakalarda hastalarımızda tamamen dikişsiz bir şekilde implant operasyonları yaparak çok kısa bir süre içinde kliniğimizden uğurlayabiliyoruz.

Genelde halk arasında ‘diş kaplaması’ diye bilinen porselen veya zirkonyum kron protezlerin tedavi protokolü dişin küçültülmesi, geleneksel yöntemlerle ölçü alınması, bu ölçülerin teknisyen laboratuvarlarına gönderilip orada üretilmesi gibi uzun ve detaylı üretim sürecine sahipti. Dijital dönüşüm ile bu süreç tedavi protokolünden çıkarılıp, ağız içinde dijital tarayıcılarla saniyeler içinde ölçü alınıp aynı gün kliniklerde üretime geçilerek ve hastalarımızın saatler içinde gerçek dişlerine kavuşarak kliniklerimizden ayrılması ile sonuçlandı. ‘Bir günde diş’ konsepti olarak bilinen bu süreç hem biz hekimler, hem de hastalarımıza zaman anlamında ciddi bir avantaj kazandırdı. Ayrıca ölçü ve üretim aşamalarına yapay zekanın dahil edilmesi ile zaman kazancının yanında ara aşamalarda ortaya çıkabilecek pek çok problemi elimine etmiş olduk.

Dünyanın her yerinde gerçekleşen bilimsel malzeme fuarlarında artık sanal gerçeklik gözlüklerinin eğitim ve tedavi protokolüne adapte edilme sürecinden, implant yapan robotlara kadar pek çok gelişimi deneyimleme şansı buluyoruz. Görünen o ki çok yakın zamanda fuarlardan çıkıp etrafımızda da görmeye başlayacağız:

Hayata gülümseyin…