Diğer Dinlerde Oruç Var Mı?

Mehtap Şafak ESEN

Oruç sadece İslâmiyet tarafından değil çoğu dünya dini tarafından farz kabul edildiğini biliyor muydunuz?

Henüz üç büyük semavi din ortaya çıkmamışken, ilkel kabilelerde; tanrılarını mutlu etmek veya gazabından korunmak üzere yapılan yaygın bir ibadet şekli. Hangi çağda ve inançta olursa olsun insan nefisini köreltmek, kendisini nimetlerden mahrum bırakarak tanrı ve/veya tanrılarına armağan olarak sunduğu bir yöntem esasında.

Diğer dinlere bakacak olursak;

Hristiyanlık ’ta Oruç;

Kilisenin üçüncü emridir. Hristiyanlık ’ta oruç ve perhiz aynı anlamda kullanılır. Orucun amacı, işlenmiş günahların cezasını bu dünyadan çekmeye başlamaktadır. İncil, oruca büyük önem verir ve övgüyle bahseder.

Hristiyanlık ’ta oruç tutma yaşı 21’de başlar ve 60 yaşına kadar oruç tutar.

Hristiyanlıkta Şükran orucu ve Kilise orucu olmak üzere iki çeşit oruç var. Bu oruçları da Katolik’ler tutar, Protestanlar tutmaz.

Hristiyanlık alemi için, çarşamba, cuma ve cumartesi günleri ile bazı yortuların arefe günlerinde oruç tutmayı teşvik eder. İnançlarına göre Hz. İsa, çarşamba günü ele verilmiş, cuma günü çarmıha gerilmiş ve cumartesi günü de gömülmüştür.

Hz. İsa’nın öldükten sonra dirildiği ve göğe çıkarıldığına inanılan Paskalya’da oruç tutulması bi hayli önemlidir.

Musevilik Oruç:

Musevilikteyse oruç Yom Kippur olarak adlandırılır.

Yahudilikte oruç, nefsi terbiye etme ve acı çekme aracı sayılırken; bazen de Allah’a yaklaşma aracı olarak kabul edilmekte. Tevrat’a göre, Hz.Musa Tur Dağında 40 gün 40 gece kalmış ve bu süreyi oruç tutarak geçirmiştir.

Müslümanlar da oruçla ilgili ayetler tamamlanmadan önce aynı Yahudiler gibi hareket ederlermiş.

Babil döneminde Yahudiler, Allah’ın kendilerine felaketler verdiğine inandıkları dönemlerde sürekli oruç tutarlarmış.

Oruca, çocuklar 12. yaşlarından bir ay alınca başlar. Tutulması gerekli görülen tek oruç Yom Kippur kefaret orucudur. İbranice ‘de ‘tövbe günü’ anlamını taşır.

Yahudiler, Pesah Bayramı orucu ise genellikle Hamursuz Bayramından sonra gelen, pazartesi ve perşembe günleri tutar.

Hinduizm’de Oruç:

Hint dinlerinden Hinduizm’de oruç, nefsi terbiye için yılın belirli aylarında ve günlerinde genellikle belirli bazı besinleri yememe, yani bir çeşit perhiz şeklindedir.

Taoizm’de Oruç:

Oruç, sağlığı koruma ve böylece yaşlanmayı geciktirme özelliğiyle ön plana çıkar. Çinliler, ayrıca büyük bayram günleri ile kötülüklerin arttığı dönemlerde de, kendilerini korumak için oruç tutarlar. Aralıklı Orucun kaynağıdır.

Budizm’de Oruç:

Buda’ya göre, sonsuz kurtuluşa, yani Nirvana’ya engel olan tek şey arzulardır. Kurtuluş ancak arzuları terk etmekle sağlanır. Ve arzulardan kurtulmanın birinci yolu da oruç tutmaktır.