Cumhuriyetimizin ilk yılları hamamlar

Sizlerle bugün 1930'ların ortasında Ankara'da hamamları dolaşmak istiyorum. Elbette yine bize mihmandarlığı döneme tanıklık etmiş Ernest Mamboury yapacak. Ankara Gezi rehberinden takip ediyoruz.

Ankara'daki eski hamamların çoğu çalışır durumda değiller.

Bu hamamlar birbiri ardına terk edilmiş, kullanılmamış, yanmış ve ardından yıkılmıştır. Hükümet Meydanı'nda 17.yüzyılda yapılmış Hasan Paşa Hamamı bulunuyordu; bu hamam 1929 yılında meydanı genişletmek için yıkılmıştır. Geliriyle Zincirli Cami'nin bakımı sağlandığı bu hamamda eskiden 40 kişi bir akçeye yıkanabiliyormuş.

1461-62'den kalan ve İshak Paşa tarafından yaptırılan Tahtakale Hamamı 1929'daki Balık Pazarı yangınında yıkılmıştır.

14. yüzyılın bir başka Hamamı Akşemsettin Mahallesi'ndeki uzun süreden beri harabe halinde olan yıkık hamam da yıkılmıştır. Öksüzce Mahallesi'ndeki viran hamam ise o tarihte valilik deposu olarak kullanılıyor.

Karacabey Hamamı, Hamamönü Meydanı'nda 1427'de İmaret Camisi'nin kurucusu tarafından yapılmış ve kullanılmaktadır. Çankırı Kapısı'nda, Muhacir Mahallesi'nde, Millet Meydanı'ndan itibaren 5. sokakta solda o dönem Yorgun Duvar olarak adlandırılan Ankara'nın 3. sur duvar kalıntılarının çalışmaları sırasında Roma Dönemi'ne ait eski hamamın daire biçimli havuzları bulunuyor. Bu havuzların daha sonra Selçuklu döneminde yetişkinlerin gömüldüğü bir toplu mezar yeri olarak kullanıldığı düşünülüyor.

O günlerin en ünlü hamamı Çocuklar Sarayı'ndaki Songül Hamamıdır. Lozan Palas ise locaları olan modern bir hamama sahiptir.

Kalın sağlıcakla.