2025 yuvalama sezonu, 5 Mayıs gecesi Belek sahilinde tespit edilen 3 yuvayla resmen başladı.
Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) öncülüğünde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB) iş birliğiyle sürdürülen “Deniz Kaplumbağalarını Araştırma, İzleme ve Koruma Projesi” bu yıl 27. yılına girdi.
EKAD ekibi ve gönüllüler, 1 Mayıs itibarıyla sahaya çıkarak Antalya'nın Aksu ilçesi sınırlarındaki Kundu sahilinden başlayan tarama çalışmalarını sürdürüyor. İlk 3 yuvanın tespit edilmesiyle birlikte Belek kumsalında 2025 sezonu için umut verici bir başlangıç yapılmış oldu.
EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, 1998 yılından bu yana süren proje kapsamında yürütülen bilimsel çalışmaların büyük önem taşıdığını vurguladı. Belek sahilinin 30 kilometrelik uzunluğuyla Kadriye, Belek, Boğazkent ve Denizkentgibi önemli yuvalama alanlarını kapsadığını belirten Dr. Canbolat, koruma çalışmalarının sezon boyunca titizlikle sürdürüleceğini ifade etti.
Caretta caretta yavrularının sağlıklı şekilde denize ulaşabilmesi için EKAD ekipleri ve gönüllüler, gece gündüz demeden kumsalda izleme, yuva işaretleme ve koruma faaliyetlerini sürdürüyor.
Belek Sahili, Caretta Caretta’nın Umudu
Belek kumsalı, yalnızca Türkiye’nin değil, tüm Akdeniz Havzası’nın en önemli Caretta caretta yuvalama alanı olarak biliniyor. Her yıl yüzlerce dişi kaplumbağa bu sahile yumurtlamak için geliyor.
2025 sezonunda da hem yerli hem yabancı gönüllülerin katılımıyla deniz kaplumbağalarının korunması adına önemli adımlar atılmaya devam edecek.