" Atatürk Ankara’nın o ılık ve güzel bahar gününde bazı bakanları ve yakın arkadaşlarını 'Gazi Orman Çiftliği'ne davet etmişti. Tarih: 11 Mayıs 1938...
Günlerden Pazartesi'ydi. Son aylarda sağlık durumu hayli bozuk olmasına karşın, o gün, neşe ve zindelik içinde görünüyordu. Büyük Ata'nın bu hali çevresindekilcri de sevindirmişti.
Atatürk "Şu bağış işi için resmi işlemleri yapalım.” dedi.
Çevresindekiler, Atatürk'ün 1937 yılında Karadeniz'e yaptığı bir gezi sırasında, Trabzon'dayken kişisel servetini hazineye bağışlamaya karar verdiğini biliyorlardı. Hatta o gün sevinç içinde: "Hayatımın, hatırlayabildiğim en sevinçli dakikalarını yaşıyorum. Yıllardır düşündüğüm bu işi, Trabzon'da tamamlamak mukaddermiş demek!..." dediğini bilenler de vardı. Ata sonra 'Başvekalet'e hitaben, şu resmi yazıyı kaleme aldırmıştı:
T.C Riyaseti:
Başvekalete
Malum olduğu üzere, ziraat ve zirai iktisat sahasında fenni ve ameli tecrübeler yapmak maksadıyle, muhtelif zamanlarda, memleketin muhtelif mıntıkalarında çiftlikler tesis etmiştim.
13 sene devam eden çetin çalışmaları esnasında faaliyetlerini, bulundukları iklimin yetiştirdiği her çeşit mahsulattan başka hernevi ziraat zanaatlarına da teşmil eden bu müesseseler, ilk senelerde başlayan bütün kazançlarını inkişaflarına sarf ederek büyük, küçük müteaddit fabrika ve imalathaneler tesis etmişler, bütün ziraat ve makine aletlerini yerinde ve faydalı bir şekilde kullanarak bunların hepsini tamir ve mühim bir kısmını yeniden imal edecek tesisat vücude getirmişlerdir. Yerli ve yabancı birçok hayvan ırkları üzerinde çift ve mahsul bakımından yaptıkları tetkikler neticesinde, bunların muhite en elverişli ve verimli olanlarını tesbit etmişler, kooperatif teşkili suretiyle veya aym mahiyette başka suretlerle veya civar köylerle beraber faydalı şekilde çalışmışlar, bir taraftan iç ve dış piyasalarla daimi ve sıkı temaslar bulunmak suretiyle faaliyetlerini ve istihsallerini bunların isteklerine uydurmuşlar ve bu gün her bakımdan verimli, olgun ve çok kıymetli birer varlık haline gelmişlerdir.
Çiftliklerin, yerine göre, arazi ıslah ve tanzim etmek, muhitlerini güzelleştirmek, halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler, hilesiz ve nefis gıda maddeleri temin
eylemek, bazı yerlerde ihtikarla fiili ve muvaffakiyetli mücadelede bulunmak gibi hizmetleri de zikre şayandır.
Bünyelerin metanetini ve muvaffakiyetlerinin temelini teşkil eden geniş çalışma ve ticari, esaslar dahilinde idare edildikleri memleketin diğer mıntıkalarında da mümasilleri tesis edildiği taktirde tecrübelerini müsbet iş sahasından alan bu müesseselerin; ziraat usüllerini düzeltme, istihsalatı arttırma ve köyleri kalkındırma yolunda Devletçe alınan ve alınacak olan tedbirlerin hüsnü intihap ve inkişafına çok müsait birer amil ve mesnet olacaklarına kani bulunuyorum ve bu kanaatle tasarrufun altındaki bu çiftlikleri, bütün tesisat, hayvanat ve demirbaşlarıyla beraber Hazineye hediye ediyorum.
Çiftliklerin arazisi ile tesisat ve denıirbaşlarını mücmel olarak gösteren bir liste ilişiktir.
Muktazi kanuni muamelesinin yapılmasını dilerim.
K. ATATÜRK
Muzaffer Gökman 1973, 50 Yılın Tutanağı, Hürriyet Yayınları