Gazeteci ve Yazar Banu Avar, sosyal medya hesabından paylaştığı izlenimlerle, önemli bir yasal düzenlemenin kırsal topluluklar tarafından ne kadar az bilindiğini gözler önüne serdi. Avar, hafta sonu gezisi sırasında Tire köylerinde karşılaştığı genç bir çobanla yaptığı sohbette, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen İklim Yasası'nın hayvancılık üzerindeki olası etkilerini anlatmaya çalıştı.
Avar'ın aktardığına göre, Denizli'den geldiğini söyleyen ve yaklaşık 500 koyunu otlatan genç çoban, iklim yasasından haberdar olmadığını ifade etti. Avar ve arkadaşları, yasanın karbon salınımı ve hayvancılığa getirebileceği zorlukları anlatınca, çoban büyük bir şaşkınlık ve endişeyle karşılaştı. Yasanın neden televizyonlarda veya basında gündeme gelmediğini sorgulayan çoban, bu durumun hayvancılıkla uğraşanlar için yıkıcı olacağını dile getirdi.

"39 sağlık meslek  grubu atama bekliyor" "39 sağlık meslek grubu atama bekliyor"

İklim Yasası'nın İlk 4 Maddesi Neleri Kapsıyor?
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen İklim Kanunu'nun ilk dört maddesi, "yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi" doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlıyor. Kabul edilen maddeler, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum faaliyetleri, planlama ve uygulama araçları, gelirler, izin ve denetim ile bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsıyor.
Kanunda "Adil geçiş", "Birincil piyasa", "Denkleştirme", "Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)", "Gömülü sera gazı emisyonları" ve "Gönüllü karbon piyasaları", "İklim adaleti" gibi tanımlara yer veriliyor. İklim değişikliğiyle mücadelede genel ilkelerin belirlendiği teklife göre, Türkiye'nin "ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve göreceli kabiliyetler" ilkesi dikkate alınarak, eşitlik, iklim adaleti, ihtiyatlılık, katılım, entegrasyon, sürdürülebilirlik, şeffaflık, adil geçiş ve ilerleme yaklaşımları esas alınacak.

Editör: Haber Merkezi