AZİZ NESİN’NİN MATEMATİK KÖYÜ NEREDE?

Türk edebiyatının unutulmaz ismi Aziz Nesin’nin kurduğu ve halen oğlu Ali Nesin tarafından yönetilen “Nesin Matematik Köyü”nü gördünüz mü?

Ama önce Aziz Nesin’den bahsetmek istiyorum.

 Edebiyat Dünyasında çapında ün kazanmış olan Aziz Nesin, Türk mizahının da ünlü yazardır. Yazdığı eserlerle genç mizah yazarlarının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Yazı hayatına ilk başlarda şiirle adım atmış daha sonra mizah dışı gerçekçi hikayeler yazmıştır. Ancak daha sonra mizahi hikayelere yönelerek, yazdığı onlarca hikayeyle adından söz ettirmiştir.

Aziz Nesin, eserlerinde, toplumdaki haksızlık, zulüm gibi sosyal kötülükleri eleştiren konulara değinmiştir. Aziz Nesin, edebi kişiliği ile yıllar boyu bir çok insanı etkilemiş, yazdığı eserlerle  güldürerek düşündürmüştür.

Pir Sultan Abdal Derneği'nin daveti üzerine, 30 Haziran 1993 tarihinde Sivas'taki etkinliklere katılan Aziz Nesin, kaldığı Madımak Otel’in çıkan yangında ölümden kılpayı kurtulmuştu.

Ünlü yazar 1995 yılında 79 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.

Aziz Nesin vasiyeti üzerine mezarının gizlenmesini istemiş, Nesin Vakfı’nın bahçesine açılan 8 çukurdan birisinin içerisine defnedilmiş ve bu çukurlar aynı anda kapatılmıştır. Hangi çukur içerisinde yattığı bilinmemektedir.

İzmir Selçuk İlçesindeki Şirince köyüne 1 km uzaklıktaki Nesin Vakfına ait geniş alanda kurulan Nesin Matematik Köyü’nde seminerler, eğitimler, kamplar, sempozyumlar, toplantılar, konferanslar, projeler ve bilimsel araştırmalar yapılıyor. Kişiler veya gruplar kendi organizasyonlarını ayarlayarak bir seminer, toplantı, eğitim kampı gibi benzer etkinlikler yapabiliyor.

Ayrıca bireysel olarak öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler, profesörler, siviller yani herkes matematik derslerine veya yapılacak bilimsel etkinliklere katılabiliyor. Bilimsel ve eğitim amaçlı matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminerler ve kamplar düzenleniyor. İlköğretim düzeyinde eğitimlerden ileri seviyede araştırmalara kadar her türlü matematiksel etkinlik yer alabiliyor. Lise öğrencilerine matematik dersleri veriliyor. Bunlara ek olarak felsefe ve sanat gibi sosyal dersler de faaliyetleri arasında.

Nesin Matematik Köyü'nden mezun olanlara öyle diploma, sertifika gibi buna benzer bir unvan verilmiyor.

Köydeki yaşam da ilginç. Matematik köyünde herkes eşit biçimde yaşıyor. Köydeki işler herkesin bireysel kapasitesine göre dağıtılmakta ve bulaşık, temizlik, teknik işleri köy sakinleri tarafından imece bir biçimde yapılıyor.

Kampta kalacak gençler için ayrılan odalara da “zindan” adı verilmiş.

Kampa katılmanın ücreti ne kadar ?

Nesin Vakfı,  Matematik Köyü’ne yaz aylarında öğrenci kabul ediyor. Temmuz ayında başlayan kamplar Eylül ayına kadar devam ediyor.

Haftalık olarak düzenlenen Yaz kampının haftalık ücreti normalde koğuşta kalacaklar için 8.450 lira çadırda kalacaklar için ise 6.700  lira. Kamp ücretine dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil. Ücreti ödeyemeyenler için de burs veriliyor.

Daha genç olduklarından dolayı, köy evlerine, yani koğuşlara öncelikli olarak lise öğrencileri yerleştiriliyor. Lisans ve lisansüstü öğrencileri çadırlarda konaklıyor. 

Nesin Matematik Köyü’nü görmenizi tavsiye ederim.