Vücudumuzda tüm otomatik sistemi kontrol eden sinir sistemimiz; sempatik ve parasempatik sinir sistemi olarak ikiye ayrılır. Sempatik sinir sitemi kontrol edemediğimiz sistem olup, vücudumuzu acil durumlarda yanıt vermeye hazırlar. Savaş veya kaç reaksiyonu, sempatik sinir sisteminin etkisi ile oluşur. Sempatik sinir sistemi devredeyken göz bebekleri büyür, tükürük azalır, hava yolları gevşer, kalp hızlanır, sindirim yavaşlar, adrenalin salgılanır, mesane gevşer ve kalın bağırsak kasılır.
Parasempatik siniri sistemi ise dinlenme halinde aktif olan, vücudu sakinleştiren ve sindirimden sorumludur diyebiliriz. Parasempatik sistem devredeyken göz bebekleri küçülür, tükürük salgılanır, kalp yavaşlar, hava yolları daralır, sindirim hızlanır, safra kesesi boşalır, mesaneyi kasar ve kalın bağırsağı gevşetir.
Stres ise sempatik sinir sisteminin etkisi altındadır. Normalde stres savaş kaç mantığıyla bakıldığında vücudumuzu zarar görmekten korumak için gereklidir. Ancak kontrolden çıkmış ve uzun süren stresin beden ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkisi çoktur. Stres denilince sadece duygusal sorunların etkileri düşünülmemelidir. Toksinler, alerjenler, enfeksiyonlar bağırsakta sayıca anormal artış gösteren zararlı bakteriler de vücudu strese maruz bırakır. Kronik stres uzun vadede:
Depresyon, anksiyete, bipolar hastalık, şizofreni, Alzheimer gibi hastalıklarla bağlantılı inflamasyonu arttırır.
Hafızanın zayıflamasına neden olarak hafıza kaybı, duygu durumu bozukluğu ve bilişsel fonksiyonların kaybına sebep olur. Seratonin seviyesinin azalmasına sebep olur. Büyüme hormonunun azalmasına sebep olur. Uyku düzeni bozukluğuna sebep olur. İnsülin direncine sebep olarak karın bölgesindeki yağlanmayı arttırır.
Yağların kan dolaşımına salınımını arttırarak trigliseritlerin yükselmesine, iyi kolesterolün düşüp, kötü kolesterolün yükselmesine sebep olur.
Kan ve trombosit kümelerinin yapışkanlığını arttırarak kan pıhtılaşma faktörünü arttırır böylece kalp krizi ve felçlere yol açabilir. Vücudumuzda enerji üretiminin gerçekleştiği mitokondrilerimizde enerji üretimin azalmasına sebp olarak modumuzun düşmesine, hareketsizliğe ve kas kaybına yol açabilir. Troid fonksiyonlarının bozulmasına sebep olabilir.