-Şimdi buraya kadar bu evin bir hikayesi var ancak bu yapı bu coğrafyada sizin de elbette mesleki olarak da ilginizi çekti, heyecanlandırdı. Özel bir konak aslında. En özel kısmı da en tepesindeki cihannüması. Biraz yapıdan söz eder misiniz hocam?
Yapımız bu yörede sıkça yapılan hımış yapı tekniğindeki bir yapımız. Sadece bu yörede yok. Güdül'ün köylerinde, Güdül'ün merkezde, Ayaş'ta, Beypazarı'nda, Nallıhan'da bolca bu yapım tekniğinde geleneksel yapılarımız yapılıyor. Zaten Anadolu'nda en önemli yapım tekniklerinden biri bu. Ayrıca bu teknik Balkanlara kadar da uzanmış. Balkanlarda da bu hımış yapı tekniğinde çokça geleneksel yapı var.
Şimdi evin özelliği dersek, ev aslında tamamen bir insan ölçeğinde. Konak ama tamamen insan ölçeğinde. Çok büyük değil, küçük değil, ihtiyaçlara göre düzenlenmiş bir plan şemasında yapılmış evimiz. Giriş katında ahırı var. Ahırla birlikte tandırlık dediğimiz mutfak kısmı var, tuvaleti var. Bir de içerisinde bu yörelerde sıkça gördüğümüz küçük bir tahıl ambarı var. Çünkü kıtlık zamanı, savaş zamanı bu yörede sıkça bu ambarı yapıyorlar. İçerisinde tahıllarını koyuyorlar. İhtiyaçları döneminde bunu kullanıyorlar.
Burada da yapılmış o, ahşap bir sandık gibi bir tahıl ambarı yapılmış. Üst katta da yaşam alanı üst kat. Bir sofamız var yine. Sofanın etrafına dizili odalar var. Odalar da çok güzel. Odaların içerisinde dolaplar var, küçücük küçücük dolaplar var. Dolabın bir kısmı yine gusülhane olarak kullanılıyor. Bir kısmı yüklük olarak kullanılıyor. Ortada da lambalı olan, kendisi işleve dönük dolaplar bunlar.
Odaların iki tanesinde de sedir var.
En üstte de çok güzel cihannümamız var. Cihannüma yine manzaraya dönük. Ciha nüman... Bir de doğru yönlenmiş bir güney cephesi. Güneşe bakmıyor. Tam serin konumlanmış bir vaziyette.
Cihannüma aslında oturma yeri ebeveynler için ama bazı yapılarda da uyuma mekanı olarak da kullanılıyor. Büyük bir ihtimalle burada uyuma mekanı olarak da bu cihannüma kullanılmış.
Cihannümanın önündeki balkonda gördüğümüz gibi eli böğründe var her iki yanında. Çok güzel bir şey bu. Çok konakta bunu ben görmedim. Bence, yapımızın en güzel elemanı bu. İki ahşap kolonun arasındaki. Bizim payanda gibi görüyoruz. Payanda ve kenarındaki eli böğründeler. Ve renkler de orijinal. Bozulmamış henüz renkleri de. Böyle tescilli bir yapıya farklı bir şey katıyor.
Siz bunun mimarisini koruma amaçlı yaptınız. O da onaylı herhalde. Rolöve projeleri, restorasyon projelerini düzenledim. Mal sahibinin isteği üzerine. Bunları önce Güdül Belediyesi onayladı. Ankara Bölge Koruma Kurulu'na sunuldu. Ankara Bölge Kültür Varlıkları, Ankara Bölge Koruma Kurulu bu yapıyı onayladı. Şimdi artık önümüzde bu yapının restorasyon aşaması var. Restorasyonun yapılması gerekiyor.
-Faruk hocam bu yapının sahibi buranın inşasını tamamlayan Ömer Bey’in torunu değil mi?
Evet Taner hocam Ömer Bey’in torununun evi.
-Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Biraz bahçeden bahsetmek isterim söyleşi bitmeden önce. Bahçede de iki tane birazcık harap olmuş durumda aslında. İki tane de müştemilatı var. Biri tandırlık yani bizim yemek yapılan yer. Diğeri de ahır, samanlık oluşan yapı. Tabii bu civarda hep bu türlü şeyler, işleve dönük ahırlar evlerin hemen hemen hepsinde var.
Çok özel bir yapıdan bahsettik bugün. Umudumuz da yapının bir an önce restore edilmesi. Mali zorluklar var tabii. Hiç kuşku yok. Umut ederim ki o mali zorluklardan aşılır ve yapı yeniden bir işleve başlar. Yeniden hayata başlar. Yeniden yaşamaya başlar.