Sabahları kalktığımda ilk işim maillerime bakmak olur. Bir mail dikkatimi çekti. Çocuklarımıza sürdürülebilir beslenme alışkanlığını kazandırmak için ana sınıfı öğrencilerine yemek yapmasını öğreten bir projenin gerçekleştirildiğini gördüm.
Adı da “Anaokulunda Şef Var Projesi”
Çok mutlu oldum.
Aşçı kıyafeti giymiş minikler, yemek tezgahının etrafında dizilmişler. Anne ve babaları da onları izliyor.
Çünkü, sürdürülebilir yerel gıdalarla yapılan yemekleri, geleneksel gastronomik özellikleriyle öne çıkararak, çocuklarımıza “Sürdürülebilir Beslenme” alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir. Bu projeyi, Söke Un Fabrikası ,Toprak Ana Rotary Kulübü ve Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü “Anaokulunda Şef Var” adı altında gerçekleştirmişler
Yapılan araştırmalara göre okul çağı öncesi çocukların üçte biri günlük meyvesini, yaklaşık yarısı da günlük sebzesini yemediği gibi yarıdan fazlası da şekerle tatlandırılmış içecekler içiyor.
Proje, “Anaokulunda Şef Var” hem çocuklarda sürdürülebilir beslenmeyi yaşam tarzları haline getirmeyi hem de günlük karbon ayak izini düşürmeyi hedefliyor. Çünkü günde bir gıdayı sürdürülebilir yapmak bile günlük karbon ayak izini yüzde 48’e kadar azaltabiliyor. Bu projenin ilk aşamada 2 milyon çocuğa ulaşılması ve aynı zamanda karbon ayak izinin 10 milyon ton azaltılması hedefleniyor. Proje kapsamında sürdürülebilir beslenme eğitimi için öğrenci ve annelerinin katılımı sağlanan etkinlikte, Akdeniz diyetiyle uyumlu bir menü eşliğinde sürdürülebilir beslenme uygulaması tadımlarla gösterildi.
Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç’in desteği ve Şef Selin Güloğlu’nun hazırladığı geleneksel lezzetleri çocuklar tadarken, Prof.Dr.Ceyhun Dizdarer ailelere çocuklarımızın ve dünyanın daha iyi bir geleceğinin olması için beslenmede; yerelden, yakındaki üreticiden, ama karbon ve su ayak izini artırmayan gıdaları tercih etmenin, onları geleneksel sofralara taşımanın, atıksız beslenmenin sağlıklı bir gelecek ve dünya yaratmada çocuklarımızın edinmesi gereken alışkanlıklar olması gerektiğini, çocuklarımızın beslenmesinde yüksek şeker içerikli, lifsiz ve aşırı hayvansal gıdalardan kaçınmanın önemli olduğunu anlatıyor.
Projeyle ilgili bilgi veren un fabrikası yetkilisi Başar Kılıç, “Köklü bir gıda firması olarak sağlıklı gelecek nesillerin yetişmesini önemseyerek ürün gamımızı bu yönde geliştiriyoruz. Adil, sağlıklı, geleneksel gibi kavramları içinde barındıran sürdürülebilir beslenme çocukluk döneminde öğretilmesi gereken bir kavram. Hem sağlıklı nesiller hem sürdürülebilir bir doğa hem de gıdaların geleceği için bu kavramı çocuklara aşılamamız gerekiyor. Toprak Ana Rotary Kulübü ve Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları’yla birlikte çocukları hedef noktaya alarak projemizi geliştirdik. Projeyle birlikte çocuklarımızın hayatına dokunmak istiyoruz” dedi.
Bu projeyi gerçekleştirenleri kutluyorum.