28 ŞUBAT’IN 28. YILINDA ANLAMLI ETKİNLİK
Ankara Adliyesi önünde düzenlenen etkinlikte, 28 Şubat darbesinin yıldönümünde mağduriyetlerin unutulmaması ve unutturulmaması vurgulandı. Katılımcılar, “28 Şubat’ın karanlık günlerinin kaybolması” temennisiyle ellerindeki balonları gökyüzüne bıraktı.
Programda, 28 Şubat sürecinde uygulanan kıyafet yasaklarının hukuki zemine oturtulması için bir imza kampanyası başlatıldığı duyuruldu. Katılımcılar, anayasa değişikliği için destek vermeye çağrıldı.
Etkinlikte, sanatçı Hasan Üzer, o döneme damga vuran “Ağlama Karanfil” şarkısını seslendirdi. Ayrıca, 28 Şubat Platformu ve Önder Ankara’nın iş birliğiyle düzenlenen “28 Şubat’ı Anlamak” panelinin Cuma namazı sonrası Talim Terbiye Kurulu’nda gerçekleştirileceği duyuruldu.

"28 ŞUBAT, ULUSLARARASI BİR PROJENİN ANADOLU AYAĞIYDI"
Darbe sürecinin yalnızca Türkiye'ye özgü bir olay olmadığını belirten Gazeteci Tayyar Tercan, " 28 Şubat darbesi, diğer darbelerde olduğu gibi kökü dışarıda olan uluslararası bir projenin Anadolu ayağı idi. 28 Şubat darbesi, 1980 darbesinin devamı olarak 90’lı yılların başından itibaren yürütülen, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok suikastleri ile işaret fişeği atılan, Uğur Mumcu, Adnan Kahveci, Eşref Bitlis ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın suikasti veya şüpheli ölümleriyle yoğunlaşan, Madımak ve Başbağlar katliamlarıyla tırmandırılan, 28 Şubat 1997 MGK kararlarıyla ete kemiğe bürünen bir kaos planıydı" ifadelerini kullandı.
"TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER GASP EDİLDİ"
Darbe sürecinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Tercan, "O dönemde en temel insan hakları, hukuk ve ifade özgürlüğü rafa kaldırıldı. İmam Hatiplerin orta kısımları ve Kur’an kursları kapatıldı. Meslek liselerine katsayı zulmü uygulanarak öğrencilerin eğitim hakkı engellendi. Başörtülü kızlar üniversite kapılarından çevrildi, derslerden kovuldu. Başörtülü kamu görevlileri işlerinden edildi, ordudaki subaylar ve astsubaylar eşleri başörtülü olduğu için mesleklerinden ihraç edildi. Üniversitelerde 'ikna odaları' adı verilen psikolojik işkence yöntemleri devreye sokuldu" şeklinde konuştu.

"28 ŞUBAT’IN TÜRKİYE’YE MALİYETİ 385 MİLYAR DOLAR"
Darbe sürecinin ekonomik etkilerine de değinen Tercan, "28 Şubat darbesinin Türkiye’ye maliyeti 385 milyar dolardır. Bu para halkın cebinden darbeciler eliyle çalınmıştır. 385 milyar dolar, 6 Şubat depreminde yerle bir olan 11 şehri 4 defa sıfırdan kuracak büyüklükte bir paradır. 385 milyar dolar, 20 adet Kanal İstanbul projesi demektir. 385 milyar dolar, ülkemizin geleceği demektir. İşte o darbeciler bu geleceğimizi çaldılar" ifadelerini kullandı.
"28 ŞUBAT MAĞDURLARININ HAKLARI İADE EDİLMELİ"
Darbenin mağdurlarının halen haklarını alamadığını belirten Tercan, "28 Şubat’ın gazileri diyebileceğimiz kahramanlar, darbecilerce gasbedilen haklarına ne yazık ki tam olarak kavuşamamıştır. Devletimizin olağanüstü dönemlerdeki hak kayıplarının iadesi için daha önce 3 kez hayata geçirdiği 'Yetkili Komisyon' 28 Şubat mağdurları için de kurulmalıdır" çağrısında bulundu.
"DARBE HEVESLİLERİNE KARŞI AYNI REFLEKSİ GÖSTERMEKTEN ÇEKİNMEYECEĞİZ"
Son günlerde yaşanan gelişmelere de değinen Tercan, "Türkiye’de darbe tehlikesi tamamen geçmiş değildir. Devlete kılıç çeken teğmenler hadisesi henüz soğumadan TÜSİAD’ın hükümeti, dolayısıyla milletin iradesini hedef alan talihsiz ve hadsiz açıklaması bize 28 Şubat’ın soğuk günlerini yeniden hatırlattı. Darbe heveslileri şunu iyi bilsinler ki, bu aziz millet 28 Şubat darbecilerine karşı nasıl direndiyse, 15 Temmuz darbecilerini nasıl püskürttüyse, herhangi bir darbe tehlikesine karşı yine aynı refleksi göstermekten çekinmeyecektir" dedi.

"SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA SESLENİYORUZ"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenen Tercan, "Siz de bir 28 Şubat mağdurusunuz. Halimizi en iyi bilenlerdensiniz. Bunun hatırı için 28 Şubat’ın 28. senesinde bir çay içimlik zamanı bize ayırmanızı arz ediyoruz. Mağdur kardeşleriniz sizinle halleşmek, dertleşmek istiyorlar. Sizinle buluşmamız, 28 yıldır bekleyen haklarımızın telafi edilmesi yolunda yeni kapılar açacaktır inşallah" diyerek mağdurların beklentilerini dile getirdi.
"28 ŞUBAT’I UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ"
Basın açıklamasının sonunda Tercan, "28 Şubat’ı bir kez daha esefle anmak, o karanlık dönemi anlamak, darbe ve vesayetin çirkin yüzü hakkında toplumsal farkındalığı artırmak, halen devam eden mağduriyetlerimizi kamuoyuyla paylaşmak adına buradayız. Destek veren tüm sivil toplum kuruluşlarına, katılımcılara ve basın mensuplarına teşekkür ediyorum. Allah’a emanet olun" diyerek sözlerini tamamladı.