Türk atçılığının en prestijli organizasyonu olan 100. Gazi Koşusu, İstanbul'daki Veliefendi Hipodromu'nda büyük bir heyecana sahne oldu. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk anısına düzenlenen tarihi yarışta, Halis Karataş'ın jokeyliğini yaptığı Bay Nalçakan finiş çizgisini ilk sırada geçerek unutulmaz bir zafere imza attı.
Halis Karataş'tan Duygusal Açıklamalar
Tarihi zaferin ardından duygularını paylaşan Halis Karataş, 100. Gazi Koşusu'nu kazanmanın kariyerindeki en özel anlardan biri olduğunu söyledi.
"Bu atmosfere şahitlik eden tüm yarışseverlere sevgilerimi sunuyorum. Ben ilkleri başaran bir jokeyim, olmaz denileni oldururum. 100. yıl olması bu zaferi daha da anlamlı kılıyor. Yaklaşık 36-37 yıldır, askerlik dönemim hariç her yıl bu koşuya katılmak için büyük emek verdim. Gazi Koşusu'nda yarışmak bile başlı başına bir onurdu. Çok şükür bugün kazanmak da nasip oldu." ifadelerini kullandı.
Karataş, yarışın kırılma anını ise şu sözlerle anlattı:
"800 metre civarında önümdeki at durdu, yanımdaki at ilerleyemedi. Küçük bir boşluk gördüm ve o fırsatı değerlendirdim."
22 Safkan Tarihi Yarışta Mücadele Etti
İlk kez 1927 yılında düzenlenen ve Türk at yarışçılığının derbisi olarak kabul edilen Gazi Koşusu'nun 100'üncüsünde, 3 yaşlı İngiliz taylarından oluşan 22 safkan, 2 bin 400 metrelik çim pistte birincilik için mücadele etti.
Her safkanın kariyerinde yalnızca bir kez katılabildiği Gazi Koşusu, bu yönüyle Türk yarışçılığının en özel organizasyonlarından biri olma özelliğini taşıyor.
100. Yıla Özel Rekor İkramiye
100. Gazi Koşusu için ödül miktarı da rekor seviyeye çıkarıldı.
Birinci olan safkanın sahibine 50 milyon lira ödül verilirken;
- İkinci: 20 milyon lira
- Üçüncü: 10 milyon lira
- Dördüncü: 5 milyon lira
- Beşinci: 2 milyon 500 bin lira
ödül kazandı.
Ayrıca birinci olan tayın sahibi, 100. Yıl Gazi Koşusu Özel Ödülü, kayıt ücretleri, taksit ödemeleri ve at sahibi primiyle birlikte 126 milyon 870 bin liralık toplam ödülün sahibi olacak. Kazanan tayın yetiştiricisinin de aynı kişi olması halinde bu rakam 141 milyon 870 bin liraya kadar yükselecek.
Ahmet Çelik'in Rekoru Hâlâ Zirvede
Gazi Koşusu tarihinin üst üste en fazla kazanan jokeyi unvanını Ahmet Çelik koruyor.
Deneyimli jokey, 89. Gazi Koşusu'ndan 95. Gazi Koşusu'na kadar üst üste 7 kez zafere ulaşarak kırılması güç bir rekora imza attı.
Bu alandaki önceki rekor ise, 1971, 1972 ve 1973 yıllarında üst üste üç kez Gazi Koşusu'nu kazanan efsane jokey Ekrem Kurt'a aitti.




