Geldi mi? geliyor mu? Derken nihayet aşılar geldi. Tartışmaları da beraberinde getirdi.
Türkiye, Çin’in Sinovac şirketiyle 50 milyon doz aşı alımı için anlaşma yapmıştı. Bu aşının 3 milyon dozu geldi.
CoronaVac aşısı en başta sağlık çalışanları tarafından kullanılmaya başlandı.
Her ne kadar Çin aşısı kullanılmaya başlansa da millet Alman BioNTech firması tarafından geliştirilen Corona virüsü aşısının yolunu gözlüyor. Şirketin, kurucusu ve CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci birlikte büyük bir başarıya imza atarak Corona virüsü aşısını geliştirmişler, dünyanın umudu olmuşlar ve Türk olmaları sebebiyle de bizleri mutlu etmişlerdi.
Uğur Şahin, “Türkiye’de kullanılmaya başlanan Sinovac firması tarafından üretilen CoronaVac aşısının iyi etki gösterdiğini, kimsenin kullanmakta sakınca duymaması gerektiğini, çinlilerin uzun bir süre aşıyı deneylerden ve klinik testlerden geçirdiğini ve bu aşıların gördüğü kadarıyla iyi etki ettiğini ve insanlara yardımcı olacağını …
Çin’den gelen aşının galiba yüzde 85, yüzde 86 etkisi var. Bunun güzel ve etkili bir aşı olduğunu…
Mühim olan yeterince sayıda aşının Türkiye’de olması lazım geldiğini…
Geliştirdikleri aşının üretim kapasitesini arttırmayı planladıklarını ve bu süreçte diğer şirketlerle de işbirliği yapmaya açık olduklarını, Türkiye’de bir ofis açmayı düşündüklerini ve yatırım ve araştırma yapmak istediklerini…
TÜBİTAK’la görüşmeler yaptıklarını ve gelecek yıl sonuna kadar 30 milyon aşıyı Türkiye’ye göndermeyi amaçladıklarını…
Bu anlaşma çok mutlu ediyor bizi. Türkiye doğduğumuz ülke, anavatanımız. Kalbimizin olduğu yer. Türkiye’deki insanlara yardım edebilecek olmanın kendileri için büyük mutluluk olduğunu…
Türkiye’de hem araştırma yapmak istediklerini, TÜBİTAK ile görüşmeleri olduğunu… Birkaç üniversitede profesörlerle çalışmaya başladıklarını... Türkiye’de de BioNTech şirketinin bir yerini açmak istediklerini…
Enfeksiyon aşılarından başka kanser çalışmalarını da Türkiye’de yapmak istediklerini, 2021 yazında Türkiye’de kanser alanında klinik çalışmalara başlamayı umduklarını…
Gelecek yılın sonuna kadar 2 milyar doz aşı dağıtmayı planladıklarını ve “normal hayata” dönebilmek için gelecek kışa kadar dünya nüfusunun yüzde 70’inin aşılanması için 80’den fazla ülkeye bu dozları dağıtmaları gerektiğini…
Bunun kolay bir süreç olmadığını, aşının kompleks bir şekilde yapıldığını, yine başka şirketlerle iş birliğine başlayacağını…
Kapasiteyi nasıl yükseltebiliriz diye planlama yaptıklarını, planları uygulayabilirse Ocak veya Şubat ayında bildirebileceğini…
Kapasiteyi yükseltebileceklerine inandığını, daha ellerinde garantili bir plan olmadığını…
Ankara, BioNTech ve Pfizer ile Mart ayı sonuna kadar 4,5 milyon doz aşının Türkiye’ye teslimi için anlaşma yapıldığını...”
söyledi.
Umudumuz bu salgın hastalığın dünyanın üzerinden gitmesidir. İnsanlığın kurtulması için çaba sarf eden sağlık çalışanlarına bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.
“Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir”
Mustafa Kemal Atatürk