DUYGU KARAKOÇ / M. UMUT KARAKÜLAH / ANKARA
ANKARA Gazeteciler ve Yazarlar Derneği (AGYD), Türkiye Kamu-Sen’in eğitimden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal’ı makamında ziyaret etti.
AGYD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Uzun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Ertan ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Umut Karakülah’tan oluşan heyet, Ünal’dan Türkiye Kamu-Sen’in ve Türk Diyanet Vakıf-Sen’in çalışmaları hakkında detaylı bilgiler aldı.
AGYD BAŞKANI UZUN: MEDYA VE STK İLİŞKİLERİ REFAH TOPLUMLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR
Dernek Başkanı Uzun, Başkan Nuri Ünal’a AGYD’nin kuruluş amacını ve şuana kadar yaptıkları projeler hakkında detaylı bilgiler aktardı. Başkan Uzun, öncelikle pandemi sürecinde kabullerinden ötürü Başkan Ünal’a teşekkürlerini ileterek sözlerine başladı.
Uzun, öncelikli olarak AGYD’nin kuruluş sürecinden bahsederek basın mesleğinde zorlu ve meşakkatli çalışma ortamında yer alan muhabirinden Yazı İşleri Müdürü’ne kadar her kademede çalışan basın emekçilerinin birçok sorun ve sıkıntı ile karşılaştıklarını ancak bu sorunları çözme yolunda bir merciinin bulunmaması eksikliğini görerek Ankara Gazeteciler ve Yazarlar Derneği’ni kurduklarını ifade etti. Derneğin faaliyetlerinin ilk olarak ülkemizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir ziyareti ile başladığını ve 4 yıla yakın süreçte çok önemli bir mesafe kat ettiklerini dile getiren Başkan Uzun, şöyle devam etti: “3,5 yıl önce kurulan derneğimiz, isminden de anlaşılacağı gibi, gazetecilerden, yazarlardan, televizyonculardan, radyoculardan ve sosyal medya uzmanı arkadaşlarımızdan oluşmaktadır. İlkemiz ise, Ulu Önder Atatürk’ün söylediği gibi, “Söz konusu vatansa, gerisi teferruattır.” Vatan, millet, Türk Bayrağı, olmazsa olmazlarımızdır. Şantajdan uzak, yalansız, riyasız, objektif, tarafsız ve doğru haberciliktir. Kuruluşumuzun ilk yılında, Anıtkabir ziyareti ile başlayan etkinliklerimiz, Valimize, Kaymakamlarımıza, Belediye Başkanlarımıza, sivil toplum kuruluş başkan ve yöneticilerine misafir olarak, fikir alışverişinde bulunduk. Çeşitli toplantılarla, medya mensuplarının sorunlarını ilgili kurum ve kuruluşlarıyla görüşüp, çözüm yolları aradık. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl “Ankara’ya Değer Katanlar” ödül töreni düzenleyerek, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, iş adamlarımıza, sanayicilerimize, eğitimcilerimize sunduğumuz plaketler ile onlara ne kadar değer verdiğimizi hatırlattık. Yazılı, görsel ve sosyal medyada çok büyük yer alan “Ankara’ya Değer Katanlar Ödül” programı her yıl düzenli olarak yapmayı planlıyoruz.”
TÜRK DİYANET VAKIF-SEN GENEL BAŞKANI ÜNAL: “BİZİM TEK GAYEMİZ TEK BAYRAK TEK VATANDA BİRLİK BERABERLİK”
Türkiye Kamu-Sen’in eğitimden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal’ı öncelikle olarak ziyaretlerinden ötürü AGYD Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkürlerini ileterek sözlerine başladı.
Ünal, sendikacılığın ve sivil toplum örgütlerinin gelişmekte olan ülkeler açısından son derece önem arz ettiğini ifade etti. Türkiye Kamu Sen ve bünyesindeki federasyon ile derneklerin kuruluş yapısı ve misyonu hakkında bilgiler veren Ünal, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda 1987 yılından bu yana görev yaptığını belirterek, 2001-2011 yılları arasında sendikanın Genel Mali Sekreterliği’ni yürüttüğünü söyledi. 2001’den 2014 yılına kadar Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çalıştığını belirten Ünal, 2014 yılından 4 yıl boyunca memuriyete devam ettiğini dile getirdi.
2018 yılında yapılan seçimler ile ikinci kez Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanlığı görevine geldiğini belirten Nuri Ünal şöyle devam etti:
“Bütün sendikalarımız Türkiye Kamu-Sen çatısı altında bu binada görev yapmakta. Burada 11 sendikamız ve bir tane emekçi sendikamız var. Ayrıca bu binada 140 kişilik bir misafirhane var ama şuan pandemiden dolayı kapalı. 3 tane konferans salonumuz var.
Türk Diyanet Vakıf-Sen’in Türkiye genelinde 13 bin 5 yüz üyesi var. Türkiye Kamu-Sen’in 4 yüz 40 bin üyesi var. Bizim hizmet alanımız Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı. Hizmet kolumuzda 21 tane sendika var.” dedi.
Federasyonların işleyişinden de bahseden Ünal, “Eğer herhangi bir konfederasyona bağlı değilseniz toplu sözleşmelerde katılma şansınız yok. O toplu sözleşmelerde söz hakkına sahip olmanız için kanun diyor ki en fazla üyeye sahip üç konfederasyon olman gerekiyor. O yüzden siz hiçbir konfederasyona bağlı olmazsanız anca kendi kendine idare edersiniz. Konfederasyon içinde olmak her alanda farklılık gösteriyor. Mesela biz toplu sözleşmelere katılıyoruz, yine Çin Avrupa Birliği boyutu var orada 48 sivil toplum örgütlerinden bir tanesiyiz. Bu yüzden faydası büyük. Tabi şuanda sendikacılık noktasında Türkiye geneline yayılmış iki tane büyük sendika var. Peki, Şuan sendikacılık istenilen seviyede mi? Tabi ki istediğimiz seviyede değil. Şöyle ki Memur-Sen 2004’te 40 bin üyesi vardı. Türkiye Kamu- Sen’in 2 yüz 85 bin üyesi vardı. Şimdi Memur-Sen’in 1 milyon 100 bin üyesi var. Türkiye Kamu-Sen’in 4 yüz 40 bin üyesi var. Beklentimiz, sendikacıların çabalarıyla daha iyi yerlere gelmekti ama olmadı. Kamu-Sen 1992’de kuruldu, o zamandan beri belli kurallarımız var ve biz bunu kamusal araç olarak görüyoruz. Bunun amacı da devletimizin yarınlara daha güçlü gitmesi için. Kurulduğumuzdan bu güne kadar istediğimiz seviyede büyüme sağlayamadık ama çok çabaladık. Bu kurumun kapanması için birçok devlet adamı ve farklı mecralar uğraş verdi ama başarılı olamadılar. Bizim tek gayemiz tek bayrak tek vatanda birlik beraberlik.” dedi.
Ünal, sendikalar olarak devletin ve özel sektörün her bünyesinde liyakat sahibi kişilerin gelmesinin son derece önemli olduğunu ifade ederek cansiperane olarak görev yapan medya mensuplarının da birçok sorununun olduğunu bu sorunların giderilmesi noktasında AGYD gibi derneklerin oluşumundan ötürü son derece memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Ziyaret toplum fotoğraf çekiminin ardından son buldu.