M. UMUT KARAKÜLAH / ANKARA
MİDEMİZ dolu olduğu halde can sıkıntısı, gerginlik, öfke, üzüntü, yalnızlık gibi duygulardan dolayı yapay bir açlık hissine kapılırız. Stresle baş etmek ve yemekten zevk almak yerine yaşamımızdan zevk almayı bilmek kilo problemlerinin aşılmasında önemli faktörlerdendir.
Birey, sürekli kendini aç hissediyorsa, acıkan midesi değil duyguları olabilir. Başka bir tanımla da hissetmiş olduğumuz kaygı, sinirlilik ve huzursuzluk gibi olumsuz duygularımız bizi buzdolabına götürebilir.
Uzman Klinik Psikolog Seren Karabulut, ruhsal olarak yaşanılan veya hissedilen boşlukları besin ile karşılama isteği olarak tanımlanan duygusal açlık konusunda gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
Nedir Duygusal Açlık?
Fiziksel anlamda normal düzenin dışında kendinizi sürekli aç nitelendirme durumunda psikolojik bir soruna dayalı yeme bozukluğu olma ihtimali yüksektir. Bireyde görülebilen stres, üzüntü, yalnızlık veya sosyal hayatta karşılaşılan problemler bireyi yaşamdan zevk olmanın yollarını aramaya iter. Birey bu anlamda kendindeki tatminsizliğin çözümünde kendini fazla ve zararlı besinler tüketirken bulabilir. Birey bu eylemi yaparken başta haz alıyor gibi görülebilir ama sonrasında pişmanlık içeren ‘’neden bu kadar fazla yemek yedim yada gereksiz yere yedim gibi’’ duygularla kendilerine daha fazla sitem edebiliyor ve bu durumlar da yaşanan streslerinin artmasına neden olabiliyor.
Duygusal Açlıkla Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?
1. Açlık duygusu ile karşılaştığınızda Bedeninizi dinleyin, gerçekten aç mısınız?
2. Kendinize 15-20 dakika zaman verin, odak değiştirin. Bu süre içinde isteğiniz körelebilir.
3. İstekte azalma gözlemlenmiyor ise, bir miktar tüketimde bulunabilirsiniz. Yemekten kaçmaya çalışmak, ceza sistemi oluşturmak hissettiğiniz durumun artmasına sebep olabilir, bu da duygusal bastırma olduğu için sonrasında stresi artırarak daha fazla tüketmenize sebep oluşturabilir. Yeme kontrolü sağlamakta zorlanmış olduğunuz yiyeceğin porsiyonunu azaltmaya çalışarak daha kontrollü olabilirsiniz.
4. Kontrolü yönetmekte zorluk çekiyorsanız uzmandan destek alabilirsiniz.
5. Stres ve duygusal açlıkla baş etme yöntemlerinden; yoga, meditasyon, nefes egzersizi- gevşeme egzersizleri yada odak değiştirerek size iyi gelen etkinliklerde bulunmak iyi gelebilir.
6. Duygusal açlığa iten sebepleri bulmaya çalışın ve stres kaynağınızı azaltmaya çalışın.
7. Beslenme alışkanlıklarınızla yüzleşmek adına günlük tutmaya başlayın ve bir uzmandan yardım alın. Mideniz değil, “duygularınız aç” olabilir.